IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанските маслини виреят добре все по на север със затоплянето на климата в Европа

Все по-топлото време в Унгария е благоприятно за отглеждане на маслинови дръвчета, казва винопроизводител

19:26 | 20.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Винопроизводителят Ксаба Торок, който отглежда маслини на топлите южни склонове в Унгария близо до езерото Балатон, смята, че дръвчетата му от Южна Европа са намерили успешен нов дом със затоплянето на климата в Европа, пише Ройтерс.

55-годишният Торок получил първите си три малки маслинени дръвчета от Испания около 2008 г. Две измръзнали още първата зима, но едно оцеляло и това подтикнало Торок да купи още около двеста през годините, за да ги засади в лозето си в Хегимагас, вулканично образование със слънчеви склонове, обилни дъждове и плодородна почва.

„Смятам тези дръвчета за неразделна част от бъдещия пейзаж тук“, казва Торок, докато бере маслините с приятели и допълва, че местният микроклимат все повече подхожда на дръвчетата.

Той отнася набраните маслини в съседна Словения, където се произвежда зехтинът му. Той го продава на цена от 4500 форинта (12,35 долара) за 0,1 литра.

В момент, когато Южна Европа е връхлитана от по-чести суши и горещи вълни, районите, където могат да се развиват маслинови горички, се изместват на север, отбелязва Торок.

Зимите в Унгария стават осезаемо по-меки през последните години. Европа е най-бързо затоплящият се континент в света, съобщи миналия месец Европейската агенция по околна среда. Тя е изправена пред по-голям риск от суша на юг.

Испания, която обичайно доставя около 40% от зехтина в света, имаше лоша реколта от маслини през последните две години заради горещите вълни и продължителната суша, това удвои цените на зехтина, които достигнаха рекордни нива.

Миналата седмица испанското министерство на земеделието съобщи, че по първоначални данни тазгодишната реколта се е възстановила и производството на маслини през 2024-2025 г. се очаква да достигне 1 262 300 тона, което е ръст с 48% спрямо предишната реколта.

Средиземноморско усещане

В Южна Унгария близо до град Печ Габор Стикс експериментира с маслинова горичка от години, като отглежда дръвчета за продажба. Стикс очаква всичките му дръвчета, израснали тази година, да бъдат продадени до март.

„Маслиновите дръвчета обичат този климат... Човек може да си помисли, че Унгария не е подходяща за производство на маслини, но не е така“, казва Стикс.

Дори на север от Унгария, в Словакия, хората купуват маслинови дръвчета за градините си, за да имат „средиземноморско усещане“. В село Иза собственикът на градински център Ищван Вас е внесъл 25 камиона с маслинови дръвчета от Испания тази година, като ги продава по 300-500 евро всяко.

Когато купувачите пристигат, за да изберат дръвчета, Вас предупреждава, че през първата зима те може да пострадат от температурите под нулата, но покриването им помага.

„Много маслинови дръвчета се засаждат навън, в градините, и те се справят наистина добре“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 14
гъбко
преди 3 часа
До: cyclop Бегай на зелено в Сахара! И каскета с алумина да не забравиш, че и там ръсят с кемрейлс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 3 часа
Страхотно, да благодарим на затоплянето на климата и на увеличаващото се СО2, което прави планетата все по-топло, зелено и прекрасно място за живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още