IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осигурени са 200 млн. лв. за "украинската помощ" на земеделците

Зърнопроизводители, животновъди и производители на плодове и зеленчуци обявиха протестна готовност заради забавените плащания

08:45 | 07.10.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Служебният кабинет одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г. за изплащане на втория транш в размер на 325 млн. лв. от помощта за преодоляване на негативните последици върху земеделските стопани от войната в Украйна, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. 

Помощта трябваше да бъде изплатена до 30 септември 2024 г. и заради забавянето земеделците обявиха протестна готовност за блокиране на пътища и граници, като към зърнопроизводителите се присъединиха овцевъдите, биопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци.

Средствата бяха договорени при поредица от срещи между правителството и засегнатите фермери през февруари след серия от протести. Оказа се обаче, че тези пари не са предвидени в държавния бюджет.  При среща със земеделците през август служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова обеща средствата да бъдат изплатени в срок, като пое ангажимент да направи всичко възможно те да се осигурят без актуализация на бюджета. От съобщението на правителството обаче не става ясно как ще бъдат осигурени парите за втория транш.

За подпомагане на животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн ще бъдат изплатени 100 млн. лв. Производителите на зърнени и маслодайни култури ще получат 100 млн. лв. 

Постановлението за допълнителните средства е прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

От служебния кабинет припомнят, че през май са осигурени и изплатени близо 300 млн. лв. на над 51 хил. производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още