IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екстремните метеорологични условия по света могат да увеличат разходите за храна

Индексът Bloomberg Agriculture Spot Index, който включва девет основни продукта, отбеляза месечен ръст от над 7%

17:13 | 01.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сушите, проливните дъждове и пожарите от Азия до Северна и Южна Америка предизвикват опасения за реколтата и повишават цените на основните хранителни продукти. Това в крайна сметка може да доведе до по-високи сметки за прехрана в глобален мащаб, пише Bloomberg.

Индексът Bloomberg Agriculture Spot Index, който включва девет основни продукта, отбеляза месечен ръст от над 7%, или най-много от инвазията на Русия в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените в началото на 2022 г. Макар че остава далеч от пика, това се случва в момент, когато фермите от Бразилия до Виетнам и Австралия се борят както с наводненията, така и с прекалено сухото време, което застрашава производството на захар, зърно и кафе.

„Напоследък сме свидетели на по-лоши метеорологични условия, които тласнаха цените нагоре, тъй като несигурността на предлагането означава, че купувачите са готови да платят повече“, коментира анализаторът от ANZ Майкъл Уайтхед.

Това е обрат в сравнение с началото на тази година, когато цените на хранителните продукти до голяма степен бяха контролирани от доброто предлагане и слабото търсене на ключови пазари като Китай. Ако тенденцията продължи, тя може да се отрази на цените в супермаркетите, смята Денис Вознесенски, заместник-директор по устойчива и селскостопанска икономика в Commonwealth Bank of Australia.

Селскостопанският индекс проследява основните продукти, които се използват за изхранване на добитъка, подслаждане на напитките и печене на хляб. По-малките култури като какаото, което е от съществено значение за производителите на шоколад, също поскъпнаха през 2024 г. след лошата реколта в Западна Африка, а климатичните смущения доведоха до скок на цените на зеленчуците в някои страни.

Повишаване на цените на селскостопанските култури. Изображение: Bloomberg Повишаване на цените на селскостопанските култури. Изображение: Bloomberg

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго поскъпнаха през септември поради опасенията, че лошото време в големите страни износителки може да доведе до допълнително намаляване на световните запаси, които вече са се насочили към деветгодишно дъно. Австралийските полета са застрашени както от суша, така и от слани, а липсата на дъжд в Черноморския регион ограничава подготвянето на реколтата за следващата година.

Междувременно фючърсите върху соята отбелязаха най-големия месечен ръст от две години насам, тъй като най-големият производител, Бразилия, се бори с най-тежката суша от десетилетия. Сушата, която ограничи темпото на ранната сеитба, вероятно ще се запази в някои райони. Пожари избухнаха и в полетата със захарна тръстика в страната, което доведе до поскъпване на фючърсите върху суровината с около 16% през този месец.

Цената на кафето „Арабика“ достигна най-високата си стойност от 2011 г. насам, тъй като лошото време се отразява на дърветата и през ключовия период на цъфтеж. Обикновено по-евтиният сорт кафе „Робуста“ също е засегнат от лошото време, което го прави почти толкова скъп. Сушата в „Кафеения пояс“ на Виетнам, последвана от проливни дъждове с наближаването на реколтата, навреди на продукцията на основния производител.

Кафето „Арабика“ поскъпва до най-високото си ниво от 13 години насам. Изображение: Bloomberg Кафето „Арабика“ поскъпва до най-високото си ниво от 13 години насам. Изображение: Bloomberg

На други места в Югоизточна Азия доставките на палмово масло се свиват, тъй като дърветата остаряват, което доведе до петмесечен връх на фючърсите и рядка премия спрямо конкурентното соево масло.

Всичко това означава повече проблеми по цялата верига на доставки - от фермерите, които се борят с кражбата на кафеени зърна, до потребителите, които плащат повече за ободряващата напитка. А хедж фондовете залагат на по-нататъшни повишения, като към 24 септември увеличават нетните си залози за захарта, соевия шрот и какаото.

Сушата в голяма част от северна и централна Бразилия вероятно ще продължи да застрашава реколтата в странат, заявиха анализатори на JPMorgan Chase & Co. в доклад от миналата седмица. Освен това, според Уайтхед, търговците следят напрежението в Близкия изток и Черно море и как резултатът от предстоящите избори в САЩ ще се отрази на търговските отношения с Китай.

„Съществува разумна степен на волатилност“, каза анализаторът. „С едното око гледаме към небето, а с другото - към политиката.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
Още от 17.09.24 "Иванов обърна внимание, че цената на царевицата е под 200 долара и това е нивото отпреди 15-20 години. Според него в целия зърнен сектор има стабилно предлагане и потребителите няма да усетят промени. Слънчогледовото семе е на стабилни нива от две години, като нерафинираното олио е достигнало над 1000 долара за тон. Реколтите са стабилни в целия регион, включително Русия и Украйна, и няма никакъв фактор, който да раздвижи цените на дребно нагоре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
"Световното производство (на какао) може да надвиши търсенето с около 90 хил. тона, " това е от 27.09.24??? "В България имаме много добра реколта на зърнени култури, независимо че на определени места имаше пропадане и засушаване. В момента има свръхпроизводство на зърнени култури, независимо от климатичните проявления, а Русия има експортен потенциал" Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) 17.09.24
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
Интересен феномен - в статиите за производство на отделните суровини, последните гтодини са на РЕКОРДНИ НИВА при пшеница, при царевица, преди ден-два се пишеше нещо за огромен излишък при какаото - абе тук ги пише тия неща, в този сайт? А като има специализирана статия за клаъймътченч пропаганда и манипулация, винаги всичко е страх и ужас? ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ И МАНИПУЛИРАТЕ НЕЩО БЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още