IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК отпуска близо 11 млн. евро от земеделския резерв за българските фермери, засегнати от сушата

Комисията е одобрила и прехвърляне на 90 млн. евро от ПРСР 2014-2020 г. за инвестиционни проекти

19:24 | 23.09.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) предлага отпускането на близо 120 млн. евро от земеделския резерв за пряка подкрепа на фермери от България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от неблагоприятни климатични явления през пролетта и началото на лятото.

От тази сума за българските стопани се предвиждат близо 11 млн. евро, посочва се в съобщение на Комисията.

За Германия са предвидени 46,5 млн. евро, за Естония - 3,3 млн. евро, за Италия - 37,4 млн. евро, и за Румъния - 21,6 млн. евро, допълва се в съобщението.

След като бъде одобрена от Комисията за обща организация на селскостопанските пазари на 7 октомври 2024 г., националните органи ще трябва да разпределят тази помощ до 30 април 2025 г. и да гарантират, че земеделските стопани са крайните бенефициенти.

Страните трябва да изпратят на ЕК критериите, използвани за определяне на предоставянето на индивидуална помощ, планираното въздействие на мярката, прогнозите за плащания, разбити по месец до края на април 2025 г., и нивото на допълнителна подкрепа, която ще бъде предоставена.

ЕК иска също така мерки за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

За фермерите от другите страни членки на Европейския съюз (ЕС), засегнати от екстремни метеорологични явления през втората половина на лятото, ще се обсъжда помощ.

Общата селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 г. включва селскостопански резерв от най-малко 450 млн. евро годишно за справяне със смущения на пазара или извънредни събития, засягащи производството или разпространението на селскостопанска продукция, посочват от ЕК.

За да активират селскостопанския резерв, държавите членки на ЕС трябва да изпратят доклад до Комисията с обосновка на исканото обезщетение и оценката на щетите.

През първата половина на 2024 г. в южната част на континента и островите на Италия бяха регистрирани необичайно високи температури и сухи условия с безпрецедентен мащаб, посочват от ЕК. Това се отрази на производството на плодове и зеленчуци, вино и полски култури.

България беше засегната от засушаване и през лятото, което се отрази върху културите, засети през пролетта, особено царевица и слънчоглед. Страната ни поиска поиска активиране на средства от земеделския резерв в началото на септември.

През юли Румъния беше засегната от горещи вълни, суша, но също така и от силни бури и градушка, които нанесоха щети на производството на полски култури и маслодайни семена.

През април застудяването в части от Германия значително повреди овощните градини и лозята. Естония е пострадала от различни явления – от слани и студове през декември и януари до необичайно високи температури през март, последвани от слана и градушка и по-късно през лятото интензивни валежи и наводнения.

Междувременно министърът на земеделието и храните Георги Тахов е коментирал пред медии в Брюксел, че ЕК е одобрила без забележки седемнадесетото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. и над 90 млн. евро ще бъдат пренасочени за инвестиционни проекти, съобщават от пресслужбата на ресорното министерство.

Средства ще бъдат прехвърлени към подмерки 7.2, 4.1 и 4.2 от ПРСР 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
vanaia
преди 2 дни
11 млн. е закуската на евро парламента за няколко дена. Подхвърлят ни трохи, но дори и те няма да стигнат до правилните хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Алехандро
преди 3 дни
Отделно, всички захарни продукти, с които Украйна буквално залива пазара, пак са с украинско масло и олио. И, не е само Рошен! Няма такива баламурници като роднити бгрусороботрепки! Ай, честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Алехандро
преди 3 дни
Стотинки, някакви, за родните фермерипутинофили! Украинциет стискат шъпа слънчоглед и пуска олио, наште *** от дка не могат изкарат толкова? И, що? Ми, щото не поливат, щото Украйна има 262 000 км. реки, щото руският тор май се оказва качествен... И, после - не щем украински слънчоглед. А, бе, бгговеда, ядете и го пиете по най-различни продукти - румънци и поляци правят ефтино олио, и го продават на наши производители за пакетаж, украински пилета са заляли пазара, да, хранят ги със слънчоглед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 3 дни
Все пак, да си припомним резултатите от годината, за да не пострадаме от клаймътченч пропагандичка - "В България имаме много добра реколта на зърнени култури" "В момента има свръхпроизводство на зърнени култури, независимо от климатичните проявления" "Слънчогледовото семе е на стабилни нива от две години"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още