IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият скок на цената на захарта от 2008 г. заплашва да ускори инфлацията при храните

Има перспектива за затягане на глобалната наличност на захар за износ през първото тримесечие на 2025 г., според анализатор

19:38 | 20.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на захарта растат, тъй като пожарите и сушата засягат полетата в най-големия производител – Бразилия. Това заплашва да увеличи разходите за производство на десерти и сладкиши, а оттам – и цените, пише Bloomberg.

Фючърсите на суровата захар се насочват към най-големия си седмичен ръст от 16 години, докато търговците анализират степента на щетите по реколтата от пожарите и горещата вълна в Бразилия.

В щата Сао Пауло бушуваха рекорден брой пожари този август заради засушаването. Това уврежда корените на тръстиката и може да принуди производителите да засаждат отново или да приберат по-малка реколта през предстоящия сезон.

Пожарите следват дългия и сух период от миналия октомври, който също ограничи добивите, припомня агенцията.

Обикновено промените в цените на селскостопанските стоки отнемат време, за да стигнат до магазина за хранителни стоки. Последният скок на цената на захарта обаче поставя подсладителя напът да реализира ръст за шеста поредна година. Това поддържа натиска върху производителите на храни.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Trader Wilmar International Ltd. понижава прогнозата си за производството на захар в централните и южни райони на Бразилия заради поредица от „необичайни и постоянни метеорологични събития“. В публикация в платформата X от компанията казват, че пожарите миналия месец са засегнали 450 000 ха насаждения захарна тръстика.

Очаква се заводите в Бразилия да спрат преработката на тръстика още в края на октомври, казва анализаторът на Rabobank Анди Дъф в доклад. Лошите добиви вероятно ще сложат преждевременен край на сезона, добавя той.

„Има перспектива за затягане на глобалната наличност на захар за износ през първото тримесечие на 2025 г.“, казва Дъф.

Скокът на цената на захарта съвпада с увеличението на цените на други култури, като кафе и какао, което поставя под натиск производителите на напитки и десерти. Компаниите за потребителски стоки вече са изправени пред предизвикателства, тъй като не успяват да върнат купувачите към някои първокласни марки храни след периода на висока инфлация и затягане на коланите.

Предизвикателната среда доведе до сътресения в ръководството на някои компании от хранително-вкусовата промишленост. Главният изпълнителен директор на Nestle SA Марк Шнайдер неочаквано напусна компанията миналия месец. Лаксман Нарасимхан също наскоро загуби работата си като главен изпълнителен директор на Starbucks Corp. след по-малко от две години.

Очаква се известно подобряване на метеорологичните условия в Бразилия през октомври, но е малко вероятно това да е от някаква полза за текущата реколта. Ако има изобщо някакви ползи, те ще са за следващата реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 6 дни
До: tъпко, "по-хубавото предстои" - и то е, че се разкарваш от тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
гъбко
преди 6 дни
Хубави новини! Ралито при храните започна да набира скорост, по-хубавото предстои, друзя отрицатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още