IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кафето започва да се превръща в луксозна стока

Лошото време в Бразилия предвещава поскъпване на сорта "Арабика", което се добавя към проблемите с доставките на "Робуста"

20:00 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За мнозина чашата кафе е необходимост, без която денят не може да започне. Но тя ще става все по-луксозна стока, след като цената на сорта "Арабика" стигна 13-годишен пик. От началото на годината кафето е поскъпнало с 40% след проблемите в доставките на по-евтиния сорт "Робуста", което увеличи търсенето на "Арабика", пише Bloomberg.

Пазарите са притеснени и от лошото време в най-големия производител на кафе - Бразилия, през последните месеци. Производителите вече предупредиха, че реколтата за 2024-2025 година ще бъде по-слаба след жегите и сушата, които засегнаха основните региони, в които се отглежда кафето. Очакват се високи температури точно в момента на цъфтеж на кафеените дървета, което също ще бъде критично за реколтата.

Южна Америка е обхваната от най-тежкото безводие от десетилетия, което заплашва селскостопанската  реколта и през следващата година. Към това се добавя и слабата реколта във Виетнам, който е другият голям производител на кафе, претоварените пристанища и липсата на контейнери, както и заплахата за атаки в Червено море.

Всичко това вече се отрази на цената на чаша кафе в САЩ, след като част от доставчиците вече повишиха цените, включително и един от водещите на пазара за кафе JM Smucker, в чието портфолио са марките Folgers и Café Bustelo, който обяви допълнително повишаване на цената от октомври.

Във Великобритания пък веригата от ресторанти Pret A Manger отмени абонамент, който позволяваше на своите клиенти да получават до пет кафета на ден при по-изгодни цени.

Поскъпването на кафето допринася за ръста на инфлацията, отбелязва още Bloomberg. През последните месеци лошата реколта увеличи цените и на какаото, съответно и на шоколада и шоколадовите продукти и десерти на пазара, както и на портокаловия сорт и на зехтина. На този етап инфлацията при храните обаче остава подтисната от задържаната цена на зърнените култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още