IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеми за над 1,6 млрд. лв. за млади фермери и инвестиции в инфраструктура стартират до края на годината

Приет е индикативен график за началото на интервенциите по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони до 2027 г.

10:11 | 14.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приеми за над 1,6 млрд. лв. за подкрепа на млади и нови фермери и инвестиции в инфраструктура ще стартират по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. до края на годината.

По време на заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план е приет индикативният график за стартиране на интервенциите. Подкрепата по тях обхваща разнообразни дейности, включително развитие на неземеделски сектори като занаятчийство и услуги, модернизация на инфраструктурата за напояване и селскостопански дейности, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

„Предвидените приеми ще спомогнат за подобряване икономическата жизнеспособност на селските райони и за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени фермерите през последните години“, коментира заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева. Тя допълва, че земеделските стопани очакват приемите по интервенциите от Стратегическият план, защото те ще дадат възможност за откриването на нови и разширяване и модернизиране на съществуващите производствени дейности.

Подкрепа ще получат и иновативни проекти в селското стопанство, насочени към нови технологии и методи за производство, както и групи и организации на производители, които целят по-добро позициониране на пазара и адаптиране към пазарните изисквания. Предвидени са приеми и за извършване и развитие на неземеделски дейности, както и за подпомагане подобряването на общинската инфраструктура. 

През ноември се отварят приеми по следните интервенции:

•   „II.Г.6 - Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони“  с бюджет 500 млн. евро

•   „II.Д.1. - Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“ с  бюджет 90 млн. евро

•   „II.Д.2. - Подпомагане на много малки земеделски стопанства“ с бюджет 30 млн. евро

•   "II.Д.3. - Стартова помощ за установяване на нови земеделски стопани в селското стопанство" с бюджет 20 млн. евро

•  "II.Ж.3 - Подкрепа на организации на производители или групи от производители" с бюджет 12,5 млн. евро

През декември ще стартира прием по интервенциите:

•   „II.Г3 -Инвестиции за неселскостопански дейности в селските райони“ с бюджет 98 млн. евро

•  „II.Г.5 - Инвестиции в инфраструктура за напояване“ с бюджет 100 млн. евро 

•  "II.Ж.1. - Подкрепа за оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации" с бюджет 1 млн. евро.

По време на заседанието е представена и Методика за определяне на гарантирани бюджети за общините в обхвата на дефиницията за селски райони, която ще бъде прилагана за интервенцията „Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони“. Това гарантира достъп до средства на всяка една общинска територия съгласно нейните нужди, посочват от агроведомството.

Гласувани са и критериите за оценка, по които ще се класират проектните предложения по различните мерки, подадени от кандидатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още