IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделският министър е поискал средства от селскостопанския резерв на ЕС заради щетите от сушата

По време на среща с министрите на земеделието от ЕС Тахов е поставил и въпроса за вноса на украински яйца

16:31 | 10.09.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов е призовал за активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на земеделските производители заради щетите от сушата и пожарите в България през юли и август, става ясно от съобщение на ресорното министерство. Тахов участва в неформално заседание на министрите по земеделие и рибарство, което се провежда в унгарската столица Будапеща.

Министърът е подчертал необходимостта да бъдат взети спешни мерки заради унищожените животним пчелни семейства и кошери, храна за животни, техника, селскостопански съоръжения и домове.

Друга тема, поставена от България по време на срещата, е била адекватната защита при търговията със земеделски стоки с трети страни. Тахов е припомнил изпратеното до ЕК писмо с искане да се задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради наблюдаваните негативни пазарни тенденции в резултат на вноса от Украйна.

В рамките на дискусия за бъдещето на Обща селскостопанска политика министърът на земеделието и храните е изразил мнение, че основните инструменти в двата стълба на ОСП в периода след 2027 г. следва да запазят целта, свързана с осигуряване на конкурентоспособност и стратегическо развитие на земеделския сектор в Европа. Като успешен инструмент на общата земеделска политика той посочва директните плащания. От съществено значение е да се работи за изравняване в нивата на директните плащания, за да може земеделските стопани в държавите с по-ниски плащания да са равнопоставени с останалите фермери в ЕС, е казал Тахов по време на срещата.

Той е коментирал и необходимостта от постигане на баланс в „екологизацията“, който да не застрашава продоволствената сигурност и да не води до негативи за европейските фермери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 50 минути
Зем министър към ЕС: Източихме язовирите заради нашите хора, съсипахме поливни системи заради нашите хора.... но сега ни дайте пари, че нашите хора които ползваме за протести и натиск над населението ще запишат първа година без свръхпечалби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още