IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се промени ли субсидирането на лозарите?

Въпреки добрата цена на гроздето тази година – сметките не излизат, посочи Атанас Василев, председател на „Националното сдружение на българските лозари“

10:39 | 04.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Националното сдружение на българските лозари настояват да се преразгледа начинът, по който се разпределят средствата по култури, отпуснати от държавата. За това искане съобщи в предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria неговият председател Атанас Василев. Трябва да се разгледат фактори като разходи, изкупна цена, социална ангажираност и други, каза той, като допълни, че най-справедливо е да се разглежда като процент от разходите.

„Не става въпрос за противопоставяне на браншовете, а за справедливост. Проблем има също със застраховките и обезщетенията. Обезщетение се изплаща само ако щетата е над 30%, което е твърде висок праг“, изброи какво затруднява представителите на лозарския бизнес той.

По думите му, голяма част на производителите на грозде и вино планират да се откажат, като единственото им искане е еднократна помощ или обезщетение за освобождаване на площта. Според него „успяват да се спасят само тези с достъп до вода“.

„Държавата трябва да реагира възможно най-скоро, за да възстанови поливните площи и да реставрира напоителните системи. Проблемът с достъп до водата и административната тежест е наистина сериозен“, коментира Василев как се отразяват климатичните промени на винарските региони.

Председателят на Националното сдружение на българските лозари посочи, че въпреки добрата цена на гроздето тази година сметките не излизат и много от лозарите се заричат, че това ще им е последна година, в която се занимават с този бизнес. „Поради липса на политика и подпомагане в сектора стигнахме до това положение“, каза Василев.

Той отбеляза, че тази година е екстремна по всички показатели. „Гроздоберът започна с месец по-рано – в Южна България още в средата на юли, като се очаква до 10-15 дни да приключи. Това, което берем, няма нищо общо с това, което преди добивахме от декар. Гроздето е със завишени захарни стойности, което поради високите температура, омеква и създава проблеми при преработката“, посочи Василев проблемите заради метеорологичните условия, които се променят през последните десет години.  Той даде пример за лозари с напоителни системи и достъп до вода, които не се справят по-добре.

„Когато няма сняг и валежи, влагата не достига. Не изсъхва само гроздето, а цели лози. Независимо от параметрите на гроздето, загубата на добив е огромна. За печалба в сектора не може да се говори. Изграждането на системи за напояване не се субсидира по никакъв начин, а такава инвестиция е непосилна за инвеститорите и лозарските стопанства. Достъпът до финансиране е възможен само чрез залагане на активи, което не е дългосрочна стратегия“, очерта предизвикателствата пред бранша Атанас Василев.

Защо расте търсенето и потреблението на бяло грозде? Какви вина предпочитат жените? Изчезват ли местни сортове лози? Ще има ли в България системи за засенчване на гроздето както в Гърция и Испания? Какви са прогнозите в сезона на гроздобера? Какви са щетите за лозарите от природните бедствия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още