IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделци отчитат най-лошата реколта за царевица и слънчоглед за последните 10 години

Причини са както сушата, така и липсата на напояване в цялата страна

10:10 | 03.09.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

За последните 10 години зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед, съобщава БНТ. След лошата 2023 година, 2024 година ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на царевица.

Жегата и високите температури през последните месеци са унищожили зърнените култури, като се наблюдават загуби с 30%.

Според специалистите в нормален сезон се очаква добив от около 700 кг царевица от декар нива. В Русенско обаче очакваният добив е 450-500. Това не е от най-тежките случаи, но има места, на които реколтата не надхвърля 100 кг.

„По-силно сме засегнати в посока Русе–Силистра, там добивите се движат масово между 200 и 300 килограма. Загубите ще се изчисляват тепърва, но ще бъдат за стотици хиляди левове, тъй като рентата все още не е калкулирана“, обясни пред националната телевизия земеделският производител Станимир Станчев.

Според него основният проблем са сушата и липсата на напояване в страната.

„Има колеги, които са си решили частично проблема чрез кладенци, но това не е кардинално решение с оглед на глобалното затопляне“, каза още той.

Според него е прекалено рано да се каже дали ще е необходим внос, защото това е тема, която засяга преработвателите. Има и резерви от миналата година, посочи още Станчев.

Той обаче отбеляза, че ниските добиви не означават, че цената на царевицата ще се повиши, защото сме част от световната икономика. Към този момент цената на царевицата в сравнение с миналата година не се е променила драстично.

Земеделието е стратегически отрасъл и трябва да се вземат стратегически решения от българските управници и да се насочи ресурс за изграждането на нови напоителни системи. Без напояване българското земеделие ще затъва, каза още Станчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 10 минути
Ето малко забравени факти за евроатлантиците и техните измишльотини за бурното развитие на България в ЕС: *Преди 1990 г. в България са създадени голям брой напоителни системи. Така например през 1963 г. в страната има изградени, в строеж и в проект 66 броя големи напоителни системи с обща площ над 11 милиона декара. Част от тях са и отводнителни. Тези системи включват източници на вода, канали и площи за напояване.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 14 минути
За разлика от празногглавите си днешни зелена унуци, червените коммунндета, докато гонеха михаля с повсеместното братство и равенство, не бяха съвсем лишени от прагматизъм. Пример: към 1988 г. България е на едно от първите места в света по поливни площи на глава от населението. *По-силно сме засегнати в посока РусеСилистра, там добивите се движат масово между 200 и 300 килограма* - в тази връзка, конкретен пример с Напоителна система *Малък Преславец*: * https://kvorum-silistra.info/news/18879
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още