IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добрата зърнена реколта в САЩ е лоша новина за фермерите

Тя сваля цените до нива, които не могат да покрият разходите им

13:36 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Селскостопанският пояс на САЩ се насочва към голяма реколта. Малко фермери обаче празнуват, пише колумнистът на Wall Street Journal Кърк Малтейс.

Цените на зърното, подложени на натиск след като пандемичният суровинен бум премина, спаднаха допълнително през 2024 г. Валежите бяха обилни в земеделските райони за първи път от години, предотвратявайки сушата, която измъчва централните щати и поставяйки реколтата от царевица и соя в Средния запад напът към рекордни добиви.

Така се засилва това, което вече се очертаваше като мрачна финансова година за фермерите. Бюджетите, съставени през пролетта, вече не са актуални. Постоянно високите разходи за основни земеделски продукти като семена и торове надвишават приходите.

Това е връщане към по-слабите предпандемични времена за много фермери. Цените на царевицата и соята бяха ограничени през втората половина на второто десетилетие на века, което натежаваше върху възвръщаемостта на земеделските стопанства. Рекордно високите цени през 2021 г. и 2022 г. дадоха тласък на фермерите, но вълната отново се обърна срещу тях.

Сега някои фермери са принудени да обмислят действия, които биха предпочели да избегнат. Това може да означава използване на по-малко фунгициди и торове – и позволяване на повече проблеми с вредители и по-ниски добиви – или забавяне на капиталови инвестиции, които биха повишили производителността и печалбите с течение на времето.

„Ситуацията на пазара е такава, че повечето хора са доста нервни“, коментира Стив Найтингейл, който отглежда 1700 акра (6800 декара) царевица и соя в окръг Хенри, Илинойс.

И царевицата, и соята се търгуват на нива, наблюдавани за последно през 2020 г. Индексът на цените на производител за царевицата, отразяващ промяната в продажните цени, получавани от местните производители за тяхната продукция, е намалял наполовина, след като достигна връх преди две години, благодарение отчасти на силното производство в Бразилия.

Найтингейл е в процес на продажба на остатъчна реколта от миналата година, за да освободи място за това, което очаква да бъде изобилна реколта. Но получава 3,69 долара за бушел (36 кг) от миналогодишната царевица – 14% под 4,30-те долара, от които се нуждае, за да си покрие разходите.

Той не е единствен. Резкият спад в цените на реколтата е основната причина бюджетите, съставени от фермерите в началото на сезона на пролетното засяване, сега да са неадекватни, като по-ниските крайни цени вече не компенсират по-високите производствени разходи.

Цените на торовете скочиха до рекордно високи стойности след войната на Русия в Украйна, следвайки голям скок в цените на природния газ. Други разходи включват наемане на работници, закупуване на семена и гориво.

„Използваме резервите, които имаме“, казва Мат Мюирхейд, който отглежда 1600 акра царевица и соя в окръг Мейкън, Илинойс. Мюирхейд споделя, че планира да ограничи бюджета за засяване през следващата година и засее повече соя, отколкото царевица, защото тя изисква по-малко торове.

Той също така забавя закупуването на нови машини. Мюирхеид каза, че ще продължи да използва своя 15-годишен комбайн и своята 20-годишна сеялка. Производителят на селскостопанско оборудване Deere & Co. наскоро съобщи, че продажбите за третото тримесечие в поделението му за производство и прецизно земеделие са спаднали с 25% спрямо година по-рано.

Разходите за аренда на земя също се повишиха през последните години, превръщайки се в по-голяма част от разходите на фермерите. „Наемът се покачва всяка година от дълго време“, отбелязва Мюирхейд.

През февруари USDA прогнозира, че нетните доходи на земеделските стопанства ще намалеят с една четвърт тази година. Икономисти от Университета на Илинойс казват, че фермерите в щата вероятно ще загубят до 118 долара на акър царевица и 81 долара на акър соя. Проблемът може да бъде още по-голям, ако цените не се възстановят.

Разбира се, времето е непредсказуемо и всяко голямо събитие може да промени как изглежда икономиката за фермерите. Всяка геополитическа нестабилност, засягаща САЩ или основен търговски партньор като Китай - който все повече изглежда се отбива от зависимостта от износа на селскостопански продукти от САЩ - може да предизвика скок в цените на зърното.

Но ако оставим това настрана, нарастващото присъствие на Бразилия на световния селскостопански пазар и стабилното производство на Русия се очаква да продължат натиска върху цените и върху фермерите в САЩ.

„Между Бразилия и Русия те произвеждат зърно в обем, който е повече, отколкото светът някога ще има нужда“, изтъква Роб Фокс, водещ икономист в изследователския отдел на земеделския кредитор CoBank. „Дългосрочната картина не изглежда добра.“

Проблемът, с който се сблъскват фермерите, е ироничен, защото малцина са виждали толкова перфектни условия за отглеждане в епоха, която ще стане синоним на екстремни метеорологични явления и други бедствия.

Наскоро бе съобщено за предимно добре изглеждаща реколта в седем щата – Южна Дакота, Небраска, Айова, Илинойс, Минесота, Индиана и Охайо.

„В бизнеса съм от 42 години и никога не съм имал година с реколта без стрес“, посочва Ким Крейг, търговец в Danvers Farmers Elevator Co., която управлява елеватори за зърно на четири места в провинциален Илинойс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 15 секунди
аМь как така рекордна реколта като КЛАЙМЪТЧЕНЧ СУША НАЙГОРЕШТАТА ГОДИНА В ИСТОРИЯТА НА ИСТОРИЯТА. Ама как така клаймътченч пропагандата денонощно тръби едно, а реалността непрестанно се оказва друга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още