IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската реколта от грозде до ябълки е ударена от хаотичното време

Събитията служат като напомняне за засилващото се предизвикателство, породено от екстремните метеорологични промени

14:16 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лозята на Корнелиус Дьонхоф в германския регион Нахе, известен сред почитателите на сорта ризлинг, обикновено изобилстват от грозде по това време на годината. Този път обаче те са почти оголени, след като слана през април унищожава ранния растеж и той не е сигурен колко малко плод ще дадат лозята, разказва Bloomberg.

Ситуацията е подобна из някои от най-големите производители на плодове и зеленчуци в Европа. Тазгодишната необичайно влажна пролет и хаотични летни условия оставиха земеделци от Полша до Великобритания да се готвят за въздействието върху вкуса и размера на реколтата им, а на юг се борят с поредната жестока суша.

Реколтата от ябълки на Европейския съюз (ЕС) е напът да се свие с една десета, недостиг на ягоди вдига цените в някои региони, а Италия се затруднява да получи достатъчно маслини за зехтин. Събитията служат като напомняне за засилващото се предизвикателство, породено от екстремните метеорологични промени, предизвикани от изменението на климата, с последици, които потенциално ще продължат години напред.

„Все още не знаем какво е причинило времето, например тежките дъждове, на короните на плодовите дръвчета“, казва Ламберт ван Хорен, старши анализатор в Rabobank. „Това може да засегне реколтите следващата година“, посочва той.

Полски ябълки

Най-големият производител на ябълки на континента може да отчете спад на общия добив от 30% спрямо миналата година, посочва полската асоциация Fruit Union. Мекото начало на годината накара дърветата да цъфтят по-рано от обичайното, но след това бяха ударени от тежки слани през април, което унищожи много от плодните им пъпки.

Европейската комисия (ЕК) предлага мобилизирането на 62 млн. евро от земеделските резерви на блока, за да помогне на Полша, както и на Чехия и Австрия, които пострадаха от неблагоприятни условия. Тя подчерта опасенията си за „икономическата жизнеспособност“ на засегнатите стопанства.

Германски ягоди и вино

Подобни студени и влажни периоди удариха Германия, усложнявайки други предизвикателства, като свиваща се земеделска земя. Очаква се реколтата от ягоди през 2024 г. да е с около една четвърт по-малко спрямо миналата година, като цените за потребителите са били с около 4% по-високи през първите шест месеца, посочва Agricultural Market Information Company. Известните бели аспержи на страната също бяха засегнати.

Някои земеделци, отглеждащи лозя и плодове, загубиха цялата си реколта, оставяйки ги без наличност, която да продават на търговците на дребно. Въпреки че първоначално не бяха включени в пакета за помощ на ЕК, сега се разглежда подобна стъпка.

„Лозята не могат да се справят с подобна слана. На някои склонове имам загуба от 100%“, казва Дьонхоф.

Франция също ще отчете по-нисък обем на винопроизводство в някои региони заради слани, посочва отдела за прогнози на Министерство на земеделието и храните.

Италиански зехтин и пшеница

Пулия, на върха на ботуша на Италия, се бори със суша на фона на изгарящите температури от до 43 градуса по Целзий. Толкова е горещо, че плодовете и зеленчуци изгарят. Очаква се производството на зехтин – водещият продукт на региона – да се срине с около 50% в резултат на това.

Производството на пшеница за хляб и паста също е намаляло наполовина заради продължителната суша. Тъй като се очаква температурите над средните да се задържат през следващите седмици, нещата може да се влошат още повече за фермерите в най-известните селскостопански райони на Италия.

Испания също страда от суша през последните години, като местните доклади сигнализират, че производството на манго ще намалее тази година.

Британски домати и краставици

В Обединеното кралство липсата на слънце е това, което притеснява фермерите, отглеждащи плодове като ягоди, домати и краставици. Въпреки най-горещия май в историята Обединеното кралство отбеляза особено влажно начало на лятото, с валежи повече от два пъти над дългосрочната средна стойност в югоизточната част на страната, в която селското стопанство е особено силно, посочва местната Агенция по околната среда.

„Най-голямото въздействие ще бъде върху онези култури на открито, които разчитат на слънчева светлина, за да развият вкус и цвят, като ябълки или грозде. Нивата на захарта също могат да бъдат по-ниски в резултат на това“, казва Кели Шийлдс, технически директор на Fresh Produce Consortium, наблюдател и поддръжник на индустрията.

Слабата слънчева светлина доведе и до прибиране на някои летни основни култури по-късно от обикновено. В случая с ягодите предимството е, че те са станали по-големи и по-ароматни поради по-бавния период на отглеждане, според Джо де Русе, директор по генетиката на Summer Berry Company.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още