IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин ще бъде обновена

Планирани са инвестиции в материалната база и условията на труд, каза служебният министър на икономиката и индустрията

15:41 | 16.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Обновяването на производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин ще започне от септември. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол.

„Ще развиваме и ще усъвършенстваме производствената база постоянно, защото не се предвижда създаването на нова производствена база на територията на България“, посочи министърът, цитиран от БТА.

Коментарът на икономическия министър идва след изказването пред националното радио на видинския общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата", който каза преди дни, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена. Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков, в което посочил, че има план за разкриване на нова мандра близо до София. 

Николов днес обяви, че се предвижда евентуално научно-изследователската лаборатория, която ще бъде ситуирана в София, предмет на бъдещия договор, който се надява да бъде сключен между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи".

За обновяване на материалната база и условията на труд в производството министерството ще разчита и на Стратегическия план за изпълнение на общата селскостопанска политика, както и на други възможности, които паралелно би дало европейското финансиране, каза Николов. Той съобщи, че с настъпването на есента ръководството на компанията ще започне поетапно дейности, касаещи ремонт в хладилните помещения и складовете, преасфалтирането на алеите, отвеждащи към цеховете и паркинга пред административна сграда. През следващата седмица предстои и оглед с технически лица за подобряването на енергийната ефективност на сградите и намаляване на разходите за електрическа енергия, както и преминаването на работния процес, ако това е възможно, през енергия от фотоволтаични системи.

Министърът напомни, че вече е изпълнен поетият ангажимент и заплатите на работещите в производствената база на дружеството са увеличени с 10 на сто със задна дата от 1 май 2024 г. През септември предстои нов разговор за едно ново 20-процентно увеличение на възнагражденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още