IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вторият транш от „украинската помощ“ за земеделците ще бъде изплатен в срок

Финансовият министър обяви, че ще направи всичко възможно да не се стига до актуализация на бюджета

14:03 | 15.08.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Вторият транш за т. нар. „украинска помощ“ на земеделските производители ще бъде осигурен, макар че предвидени в бюджета средства за това няма. Това стана ясно след срещата на министъра на земеделието и храните Георги Тахов и вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова с представители на браншови организации, за която съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По думите на Тахов Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е в пълна готовност за изплащането на помощта. Той припомни, че средствата се осигуряват през националния бюджет и са били заложени за 2022 и 2023г. Средствата бяха разписани като част от меморандума между властта и земеделските производители след протестите им през февруари 2024 г., но не са предвидени в държавния бюджет, който беше приет в края на 2023 г. Парите трябва да бъдат изплатени до 30 септември 2024 г.

Именно тази тема беше дискутирана в пленарна зала по време на второто четене на промените в Закона за държавния бюджет, които засягат общинските проекти. „Възраждане“ и БСП се опитаха да прокарат идеята с актуализацията на бюджета да бъде гласуван и вторият транш от помощта. Мнозинството от депутатите обаче подкрепиха заключението на Комисията по бюджет и финанси, че подобни промени в параметрите на бюджета не могат да бъдат внасяни заедно с актуализацията на общинските проекти.

Тогава финансовият министър изрази недоумение защо темата се повдига през юли, въпреки че срокът за второто плащане е до 30 септември. По време на днешната среща със земеделските производители Петкова е заявила обаче, че средствата ще бъдат изплатени в срок. Тя е казала още, че ще бъде направено всичко възможно, за да не се стигне до актуализация на бюджета. Не е ясно обаче по какъв начин ще бъдат осигурени средствата. 

По втория транш трябва да бъдат разпределени над 300 млн. лв. на над 53 хил. фермери. Министерство на земеделието и храните е изготвило проект на Постановление на Министерския съвет за разпределение на парите. Прагът за помощта е 280 хил. евро.

Указанията по процедурата са готови и ще бъдат утвърдени на Управителния съвет на ДФЗ, след като се приеме Постановлението от МС и страната ни получи одобрение на двете нотификации от ЕК. След това ще се пристъпи към организация за изплащане на сумата.

Споразумението между правителството и земеделците през февруари беше подписано след протести с блокиране на пътища в страната, каквито имаше из редица държави в Европа. Сред основните искания на протестиращите бяха облекчаване на екологичните правила, зърнените култури да бъдат включени в държавната помощ за преодоляване на поледиците от войната в Украйна, без това да повлияе на другите сектори, и да се защити българското производство от вноса на украинска продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още