IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабото селскостопанско търсене удари печалбата на Bayer

Мудните земеделски пазари носят ново главоболие за главния изпълнителен директор Бил Андерсън

12:25 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската Bayer отбеляза спад от 16,5% на коригираната печалба за второто тримесечие във вторник, превръщайки се в поредния доставчик на селскостопански химикали, засегнат от по-слабо търсене заради по-ниските цени на зърното, съобщава Ройтерс.

Мудните земеделски пазари носят ново главоболие за главния изпълнителен директор Бил Андерсън, който се стреми да ускори взимането на решения и да рационализира корпоративната бюрокрация, за да преструктурира затруднената индустриална група.

Печалбата на групата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията (EBITDA), коригирана спрямо еднократните ефекти, спада до 2,1 млрд. евро. Тя е повлияна негативно и от отрицателните валутни ефекти, но е в съответствие със средната оценка на анализаторите, публикувана на сайта на компанията.

Bayer, която имаше близо 100 хил. служители към края на 2023 г., заяви, че е съкратила 3200 позиции на пълно работно време през първите шест месеца на годината, ускорявайки темпа, след като съкрати 1500 места през първите три месеца.

Главният изпълнителен директор заяви, че няма конкретни цели за намаляване на екипа, но прогнозира, че продължащите прегледи на отделните подразделения ще доведат до значителни съкращения с времето.

Американският конкурент Corteva миналата седмица понижи годишните си прогнози, ударен от по-ниските цени на продуктите си за растителна защита.

BASF – друг водещ конкурент, каза, че обемът на продажбите на хербициди и фунгициди е спаднал през тримесечието април-юни, което обикновено е ключов сезон за генериране на печалба за индустрията.

Спад на цените на земеделските суровини принуди много фермери да намалят разходите за растителни химикали.

Bayer потвърди предишните си насоки за годишната печалба.

Андерсън каза през март, че ще отложи до три години предишните приготовления за разделяне на германския производител на подразделения за фармацевтични продукти, за продукти за растителна защита и за средства за защита на здравето на потребителите.

Вместо това фокусът му е върху промяната на управленската структура на Bayer, както и върху намаляването на дълга и справянето с огромната вълна от съдебни дела за подвеждане под отговорност за продукти в САЩ.

Андерсън, който стана главен изпълнителен директор през юни 2023 г., имаше бурно начало на поста, белязано от спадаща цена на акциите и усилия за прекратяване на съдебния спор относно препарата срещу плевели глифозат, за който има опасения, че може да бъде канцерогенен. Групата също така претърпя сериозен неуспех в разработването на лекарства в края на миналата година.

Главният изпълнителен директор обаче явно спечели вот на доверие на първото си годишно общо събрание за Bayer през април. По-рано през годината един от петте най-големи акционера Harris Associates изрази силна подкрепа за поетия от главния изпълнителен директор курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още