IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева подаде оставка

Зърнопроизводители поискаха оставката ѝ преди две седмици, но редица организации от бранша я защитиха

13:26 | 01.08.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева е подала оставка, става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. Тя е освободена със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, считано от 5 август, а като причина за напускането си е посочила лични мотиви.

Оставката на Георгиева беше поискана от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в средата на юли заради неуспехи в работата ѝ, които водят до загуби и рискове за селскостопанския сектор. Зърнопроизводителите обвиниха Георгиева в провален прием по процедурата за инвестиции, свързани с ефективно управление на води и земеделски стопанства с бюджет от близо 100 млн. лв. и в неуспех с инвестициите за напояване. Според НАЗ основният проблем е в липсата на ефективна, прозрачна и навременна комуникация със земеделския бранш.

Ден по-късно двадесет организации от селскостопанския сектор изпратиха писмо до институциите и медиите, с което заявиха подкрепата си към Таня Георгиева и обявиха обвиненията на Асоциацията на зърнопроизводителите за „безпочвени, неоснователни и показващи липса на компетентност“.

Според тях не става дума за неуспехи, а за „неоценени успехи“ и изтъкнаха приноса ѝ за запазването на застрашените средства по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) и стартирането на приемите по Плана за възстановяване и устойчивост.

От Министерския съвет не съобщават кой ще поеме поста на Георгиева след напускането ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още