IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на агротехника в България и по света се свива

Низходяща тенденция през първото полугодие се наблюдава не само у нас, но и на други ключови пазари в Европа

08:41 | 11.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Регистрациите на нови селскостопански трактори, зърнокомбайни и телескопични товарачи в България продължават да вървят надолу и през второто тримесечие на настоящата година, докато при челните товарачи се затвърждава положителната тенденция. Това сочат последните данни от справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните.

2023 година сложи край на продължилата през предходните две години положителна тенденция на пазара на агротехника в България.

Според данните за периода от януари до юни тази година новите колесни трактори, регистрирани в България, са 495. Това отговаря на годишен спад с 25,34%, или със 168 броя по-малко, отколкото през същия период на 2023 г. 

При зърнокомбайните разликата с януари-юни 2023 г. е цели 55 броя по-малко, или 64 нови регистрирани машини от началото на тази година. Това са 46,22% надолу спрямо същия период на миналата година, когато регистрираните зърнокомбайни са били 119.

Относно телескопичните товарачи числата тази година също показват спад – 151 нови регистрирани машини, или със 17,93% по-малко спрямо същите месеци на 2023 г., когато са били 184.

Единствено при челните товарачи се затвърждава положителна тенденция – 171 новорегистрирани машини от началото на годината, което е ръст с 37,9% на годишна основа.

Низходяща тенденция на пазара на агротехника през първото полугодие на 2024 г. се наблюдава не само у нас, но и на други ключови пазари в Европа.

Италия

Свиването на продажбите на селскостопански машини, което вече беше очевидно през миналата година, продължава през първите пет месеца на 2024 г. при всички видове машини в Италия. Това сочат данните за регистрациите за периода януари-май, обработени и публикувани от Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия FederUnacoma, на база данни на италианското Министерство на инфраструктурата и транспорта.

Спрямо същия период на 2023 г. продажбите на трактори са намалели с 19%, като са продадени 6750 броя, докато продажбите на зърнокомбайни са намалели с 40 на сто при регистрирани 100 машини. Спад има и при тракторите с товарни платформи, които са намалели с 13 на сто (235 броя), както и при ремаркетата, които са успели да ограничат загубите до 2 на сто (3270 броя). Нещата не изглеждат по-добре и за телескопичните товарачи – категория машини, които отбелязаха значителен ръст на продажбите през предходните години, но през първата половина на 2024 г. бяха ощетени от неблагоприятната икономическа ситуация. До края на май регистрациите са спрели на 400 единици, отбелязвайки спад от 28% в сравнение със същия период на 2023 г.

Забавянето на вътрешния пазар на селскостопански технологии идва след силния растеж, регистриран през 2021-2022 г., воден от обществени стимули за цифровизация на първичния сектор. Прогресивният спад в стимулите за технологиите 4.0 — все още налични, но с по-неблагоприятни условия за финансиране — и забавянето в прилагането на инструментите за стимулиране, предоставени от Плана за възстановяване и устойчивост (400 млн. евро за прецизно земеделие и нови двигатели), в съчетание със спада в приходите от селскостопански продукти, са повлияли значително на динамиката на сектора през последните 18 месеца.

Забавянето на националния агромеханичен сектор на Италия изглежда се дължи по-скоро на циклични фактори, отколкото на истински спад на вътрешното търсене, смятат във FederUnacoma. Вътрешното търсене продължава да бъде силно, въпреки че до голяма степен се задоволява чрез пазара на употребявани машини.

От общо 70 хил. трактора, регистрирани през 2023 г., цели 53 хил. са втора употреба. Това е явление, което продължава от няколко години, отбелязва асоциацията на производителите, допълвайки, че то е повод за безпокойство, тъй като става дума за по-стари машини със средна възраст над 22 години, които не могат да отговорят на най-модерните стандарти за производителност, безопасност и устойчивост. За стратегически сектор като селското стопанство наличието на такъв голям брой остарели машини е критичен проблем, който също рискува да подкопае скорошни инициативи, насочени към улесняване на въвеждането на иновативни практики, подчертават от FederUnacoma.

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Великобритания

След няколко месеца, близки до средните за сезона, регистрациите на селскостопански трактори във Великобритания през юни са били по-ниски от обикновено, по данни на британската Асоциация на земеделските инженери (AEA).

При 869 машини общият месечен брой е с 23 на сто по-нисък в сравнение с юни 2023 г. и е намалял с подобен темп в сравнение със средната стойност за пет години за същия месец.

Това означава, че общият брой на тракторите, регистрирани през първата половина на 2024 г., е достигнал 5882, с 13 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това също е с 8 на сто под средната стойност, регистрирана между 2018 г. и 2022 г., и е най-ниската стойност, достигната до този момент през годината, от 2020 г. насам.

През 2023 г. са продадени по-малко трактори, но на по-висока стойност

Все пак FederUnacoma съобщава, че световният пазар на селскостопански трактори е приключил 2023 г. със спад по отношение на бройките, но с ръст по отношение на стойността. Общият брой на продадените трактори е приблизително 2,2 млн. машини, което е спад от 8 на сто спрямо предходната година. Приходите обаче нарастват до 57 млрд. долара, което представлява увеличение от 2% в сравнение с предходната година.

Към тази сума се прибавят 73 млрд. долара за други видове машини (+2%) и 34 млрд. долара за секторни компоненти (+5%). Общо приходите от селскостопанска техника възлизат на 164 млрд. долара, което е с 3% повече в сравнение с 2022 г. Това увеличение се дължи главно на по-високите ценови листи, движени главно от инфлацията и увеличените разходи за суровини.

Отделните пазари показват различни резултати главно поради представянето на реколтите и земеделските приходи. В края на годината Индия е потвърдила общо 915 хил. продадени трактора, в съответствие с рекордните обеми, достигнати през 2022 г., докато Китай е отчел около 380 хил. единици, което показва значителен спад в сравнение с предходната година (-28%). Този спад подчертава цикличния характер на местния пазар, който също е значително повлиян от политиките за обществена подкрепа.

САЩ са регистрирали общо 250 хил. трактора, което е 8 на сто спад в сравнение с предходната година. Това намаление се дължи на свиването на селскостопанските доходи отчасти поради намаления износ на стоки за китайския пазар и засилената конкуренция от други страни производителки на международните пазари.

В Европа са регистрирани общо 158 хил. трактора, което е понижение от 5% в сравнение с предходната година. Това намаление е следствие от недостатъчната рентабилност на селското стопанство отчасти поради неблагоприятните метеорологични условия, които се отразиха негативно на определени култури. В рамките на континента се наблюдават разнопосочни тенденции – Франция показва обратна тенденция с увеличение от 2% до 36 400 регистрирани трактора, а Германия остава стабилна в съответствие с предходната година с 28 900 единици. За разлика от тях, в Италия е отбелязан спад от 13 на сто до 17 600 машини, а в Испания спадът е още по-рязък - 18 на сто до общо 7700 единици.

В Турция пазарът расте с 16% до близо 78 хил. трактора, Канада е регистрирала 28 хил. единици (-10 на сто), а Русия записва 36 хил. продадени единици, което е в съответствие с регистрациите от предходната година. Продажбите в Япония остават почти непроменени - 34 хил. единици. През последните години тенденцията в Япония показва постепенно свиване на пазара поради намаляващия брой земеделски предприятия, компенсирано от увеличаване на мощността и технологичните характеристики на машините.

Прогнозите за близкото бъдеще на FederUnacoma са за потенциално високо световно търсене, като пазарът е все по-изложен на климатични и геополитически променливи. Спадовете в производството на зърнени култури в Украйна и Русия обикновено се компенсират от увеличения в Бразилия, Австралия или Индия. Това може да доведе до нова "география" и за пазара на машини и технологии.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 11.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още