IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделското министерство предлага промени в стандартите за добро и екологично земеделие

Именно спазването на земеделските стандарти беше една от причините за протестите на европейските фермери в началото на годината

22:00 | 05.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува за обществено обсъждане промени в стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), съобщават от пресцентъра на ведомството. Става дума за т. нар. ДЗЕС 5, 6, 7 и 8 от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България в периода 2023 – 2027 г. Целта на изменението е да се намали административната тежест за земеделските стопани при прилагането на стандартите през 2024 г.

Предложените промени са предварително обсъдени с браншовите организации и заинтересованите страни в рамките на писмена процедура на Комитета по наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г. и след приключили преговори с Главна дирекция „Земеделие“ и Главна дирекция „Околна среда“ към ЕК, посочват от МЗХ.

По отношение на ДЗЕС 6, който засяга поддържане на минимална почвена покривка през чувствителни периоди, като чувствителен перуод е определено времето между 1 юни и 30 септември, включително. В този отрязък е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на земеделското стопанство да се поддържа минимална почвена покривка.

На земеделските стопани се предоставя възможност при изпълнението на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка или 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка само за площите с последваща култура рапица. При трайните насаждения за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта с трайни насаждения в стопанството се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване, засяване с покривни култури или мулчиране през чувствителния период.

Улеснение за ДЗЕС 7, свързан с ротацията на културите върху обработваемата земя, е възможността фермерите да го изпълняват чрез познатата им от програмния период 2014-2020 г. диверсификация на културите.

Облекчението за стопаните в  ДЗЕС 8 е отпадането на изискването за заделяне на определен дял от обработваемата земя като непроизводствени площи. Остава задължението за запазване на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или, дървета в група и тераси). Изменението предвижда още малките стопанства, които не надвишават 10 хa, да бъдат освободени от проверки и санкции на предварителните условия. То е в съответствие с приетата на 12 февруари от Европейската комисия (ЕК) дерогация по стандарта, която позволява по-голяма гъвкавост на стопаните по отношение на площите, като налага по-малко ограничения върху начина, по който могат да ги използват, така че да се намалят загубите на приходи, като с това се осигурят и съответните екологични ползи.

При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, в случай на метеорологични условия, които не позволяват изпълнението им през съответната година. 

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 3 август 2024 г., включително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още