IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Даваме по 20-30 млн. лв. за обезщетения, а не по 10-12 млн. лв. за превенция на градушките

Назрял е моментът да се преосмисли противоградовата конпцепция на страната, смята Пламен Абровски

22:00 | 01.07.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ние, като държава, оказва се, сме прекалено богати, защото можем всяка година да дадем за обезщетение 20-30 млн. лв., а не можем да предвидим 10-12 млн. лв. за експерименти, които биха предотвратили градушки, резки извалявания, но и липса на вода през летния сезон. Това каза пред БНР адвокатът по земеделско право и бивш председател на Комисията по земеделие в НС от ИТН Пламен Абровски.

Той конкретизира с примери за различни подходи, като единият вариант е в сезона на градушките да се прави контролирано изваляване, а другият – да се започне контролирано изваляване в есенно-зимния и зимно-пролетния сезон. Това би довело и до решаване на проблема с напояването през летния сезон.

„Според мен е назрял моментът да преосмислим противоградовата си концепция като държава“, каза той. Абровски обясни, че системата за борба с градушките е статична в Северозападна България, а в Североизточна се защитава със самолетен способ. Засега обаче се работи само и единствено с градоносните облаци.  

Абровски коментира, че постоянната промяна на климата и покачването на средните температури означава, че има зараждане на условия за градушки в територии, в които преди са падали изключително рядко.

„Имаме нужда нашите политици да бъдат малко визионери и да започнат да гледат не за догодина, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да поставят основите на това, което ще се случи след 10 години“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Един Българин
преди 4 часа
Засреахователите да плащат 10-12 милиона вместо 20-30. Държавата с какво е длъжна на частни дружества? Не съм съгласен да поемам всичко аз,а някой друг да печели само накой гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още