IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в ЕС по най-голям спад на цените на храните

Цените на храните и на стоките и услугите, потребявани в земеделието, намаляват в повечето държави членки на съюза

13:14 | 27.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото тримесечие на 2024 г. цените на земеделските стоки в ЕС, които не са свързани с инвестиции, са намалели, а България е на второ място заедно с Румъния по най-голям спад с 18%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

На ниво ЕС средните цени на земеделската продукция са намалели с 6% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. В същата времева рамка средните цени на стоките и услугите, потребявани в земеделието, които не са свързани с инвестиции, са спаднали с 11%.

След период на нарушаване на дейността, когато имаше рязък ръст на цените на земелските стоки през 2021 г. и първите три тримесечия на 2022 г., скоростта на ръста тогава се забави и цените започнаха да намаляват. Със спадовете през последно време цените в земеделието се върнаха към по-спокойната посока преди нарушаването на дейностите, отбелязва Евростат.

Промените в цените на зедемелските стоки през първото тримесечие са били разнородни и контрастни. Особено рязък спад е отчетен при средните цени на зърнените храни, които са поевтинели с 28%. Цената на млякото е намаляла с 12%, а тази на яйцата е отбелязала спад от 12 на сто, техническите култури (маслодайни и протеинови култури, суров тютюн, захарна тръстика и други) са поевтинели с 10%, а пресните зеленчуци отчитат спад на цените от 6%, като особено рязко е понижението в цената на доматите с 33 на сто.

За сметка на това средните цени на картофите са нараснали с 22%, а тези на пресните плодове са се увеличили с 20 на сто въпреки силното поевтиняване на лимоните и лайма с 44%. Това отчасти е реакция на прогнозираното въздействие на неблагоприятните климатични условия върху реколтата, която ще бъде прибрана.

Сред стоките и услугите, потребявани в земеделието, които не са свързани с инвестиции, най-големи спадове на цените са регистрирани при изкуствените торове и подобрителите на почвите с 31%, фуражите за животни с 16%, енергията и смазочните масла с 12 на сто.

Цените намаляват в почти всички страни от ЕС

На национално ниво повечето страни членки на ЕС – 21 от 25, за които са налични данни, са регистрирали спад на цените на земеделските стоки през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Най-голям е спадът в Унгария с 24%, следвана от България и Румъния с по 18 на сто и Словакия и Чехия с по 17%.

Промени на тримесечна и годишна база в индексите на цените на земеделските стоки. Графика: Евростат Промени на тримесечна и годишна база в индексите на цените на земеделските стоки. Графика: Евростат

За сметка на това цените са нараснали в пет южни страни членки на ЕС, като най-силен е бил ръстът в Гърция с 20%, а по-скромно увеличение на цените е отбелязано в Малта и Испания с по 4 на сто и Португалия и Кипър с по 1%.

Що се отнася до стоките и услугите, потребявани в земеделието и несвързани с инвестициите, като енергия, изкуствени торове и фуражи, 24 от 25 страни членки на ЕС, за които са налични данни, са отчели спадове през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Най-рязко е поевтиняването в Хърватия с 20%, Унгария с 19% и Нидерландия и Ирландия с по 17%. У нас спадът е със 7 на сто. Португалия е единствената страна членка на ЕС, която отчита ръст с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още