IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания се готви да въведе въглероден данък за животновъдите

Очаква се парламентът на страната да гласува налога, който се планира да влезе в сила от 2030 г., още тази година

22:11 | 25.06.24 г. 5
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дания вероятно ще е първата в света държава, която ще въведе въглероден данък върху селското стопанство. Управляващата коалиция в Копенхаген се е споразумяла за ефективна данъчна ставка в размер на 120 датски крони (16 евро) на тон еквивалент на въглероден диоксид от добитък, включително крави и свине, от 2030 г., пише FT.

Това означава, че животновъдите ще бъдат таксувани с почти 100 евро годишно за емисиите парникови газове от животните, допълва изданието.

Страните по света се опитват да намалят вредните емисии от производството на храни, което е отговорно за почти една четвърт от глобалните емисии. Животновъдството представлява 11 на сто от глобалните емисии, като почти две трети от тях се генерират от кравите.

Тази цел същевременно трябва да бъде балансирана с продоволствената сигурност.

Преживни животни като крави и овце произвеждат метан чрез храносмилателната си система. Синтетичните азотни торове в тревата, която ядат, също произвеждат парникови газове.

Мете Фредериксен, лявоцентристкият министър-председател на Дания, казва, че се надява данъкът да „проправи пътя в регионален и глобален план“ за подобни инициативи.

Фермерската организация Bæredygtigt Landbrug, която не участва в преговорите, незабавно разкритикува сделката. Някои зелени организации казват, че има твърде много приспадания, за да може да се каже, че данъкът ще е ефективен.

Фермерите в Дания смятат, че налогът ще попречи на технологичните инвестиции в страната, която и без това е един от най-екологичните земеделски производители в света. Според Петер Киер от Bæredygtigt Landbrug правителството въобще не чува фермерите.

Очаква се парламентът на Дания да гласува данъка по-късно тази година. Предвиждат се стимули за фермерите да намалят емисиите, като данъкът ще бъде въведен постепенно с основно данъчно приспадане от 60% поне за първите две години.

Педер Туборг, главен изпълнителен директор на базираната в Дания млечна кооперация Arla Foods, коментира, че данъчният режим може да засегне несправедливо някои фермери, включително органични производители, които вече правят всичко възможно, за да намалят своите емисии.

Този месец Нова Зеландия се отказа от опита да въведе подобен данък за овцевъдите и говедовъдите в страната, отбелязва FT.

Европейската комисия проучва как би могла да създаде система за търговия със селскостопански емисии в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 3 дни
Тези Еврогейове тези колонизатори и престъпни *** минаха всички граници с всеки изминат ден нови и нови ограничения , тяхната простащина и свинщина няма граници не бих е учудил някой ден да въведат и за хората..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 дни
До: zelka00: Колко устойчиво! Направо ESG! Особено, когато го разясни заслужил Устойчив ESG иддиотт - всезнайко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 3 дни
До: evlogi ... целта на този вид данъци не е да се събират едни пари за да се харчат ... а да се стимулират практики за намаляване на метанът в животновъдството . първо , да коригират храните и да се въведат добавки в тях . и второ , да се стимулира въвеждане на технологии за улавяне на метана още във фермите . целта е да се избегнат онези 10-12 години , които той си стои в атмосферата и съдейства за парниковият ефект !! не знам защо по някаква традиция все мислиш , че некой те щави за нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 дни
*Дания се готви да въведе въглероден данък за животновъдите* - Следващата стъпка трябва да бъде кислороден данък за животните. Упс, датчаните имах предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
evlogi
преди 4 дни
Какво точно се очаква да се постигне с този данък, освен че правителствата ще налапат още една част от парите на хората, които да си харчат ( и крадат) уж за общо благо ? Следващата стъпка вероятно ще е данък върху парниковите емисии на хората.Все пак хората издишват около 2.5 млрд тона со2 годишно.И със сигурност вадят и доста метан..Простотията наистина не ходи по дърветата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още