IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството и земеделското министерство търсят решение на проблема с напояването

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

17:41 | 25.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи от язовирите „Копринка“ и „Жребчево“, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Заради кризисната ситуация с напояването в някои райони в страната днес се е провела среща на заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов и изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева с министъра на околната среда и водите Петър Димитров.

Заместник-министър Капитанов е заявил, че заради проблема с водата напрежението в сектора е голямо и е призовал да се намери решение.

Снежина Динева е обяснила, че приоритетно водите от значимите комплексни язовири се използват първо за питейно-битови нужди, а след това за напояване, за енергетика и ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване на дружеството.

„Растенията в момента са в началото на вегетативния си период и се нуждаят от вода за нормалното си развитие“,  казва Динева, цитирана от МЗХ.

Министърът на околната среда се е ангажирал да се преразгледат възможностите за осигуряване на вода от язовирите „Копринка“ и „Жребчево“ при отчитане на ниското ниво на запълване на язовирите.

На срещата е бил обсъден и очакваният резултат от рехабилитацията на напоителните канали, която започна в началото на тази година. Основната цел на обновяването на съоръженията е ефективното използване на водните ресурси чрез въвеждането на нови и съвременни технологии. Те ще доведат до реално намаляване на загубите и консумацията на вода в селското стопанство.

В настоящия програмен период в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за инвестиции в хидромеиоративна инфраструктура е предвиден бюджет от 100 млн. евро.

Преди дни земеделци в Шуменско заплашиха с протест заради одобрените от МОСВ за напояване едва 1,5 млн. куб. м. вода за напояване от язовир „Тича“ при подадена заявка за 2,853 млн. куб. м. за проблеми с напояването миналата седмица сигнализираха и земеделски стопани в района на Търговище. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че ежедневно получават сигнали за нарушени доставки на вода в Стара Загора, Сливен, Пловдив, Шумен, Русе. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още