IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС понижи прогнозите за реколтата, за България очакванията са добри

Прогнозата за добива е най-силно намалена при твърдата пшеница главно поради низходящите корекции за Франция и Италия

07:45 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Прогнозите за добивите за почти всички селскостопански култури на ниво Европейски съюз са преразгледани в посока надолу, но остават близо до 5-годишната средна стойност, сочи юнското издание на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа.

Прогнозата за добива е най-силно намалена при твърдата пшеница главно поради низходящите корекции за Франция и Италия. Прогнозата за добива на мека пшеница е преразгледана най-силно надолу за Италия, Румъния и Нидерландия. 

Изданието на бюлетина включва специален раздел за ориза, за който в момента перспективите като цяло са положителни.

Перспективите за България са добри

Валежите, близки до средните, са подобрили условията за водоснабдяване на зимните и летните култури. Формирането на добива при зимните житни култури е перспективно въпреки високите температури през юни. Растежът на летните култури засега е добър и очакванията за добиви са над средните, се посочва в доклада.

Натрупването на биомаса и нарастването на короната на посевите от царевица за зърно и слънчоглед са близо до или над средното ниво в основните северни райони на производство. Растежът е по-слаб на югоизток поради по-ограниченото водоснабдяване на плитко вкоренените млади насаждения. Очакванията за реколтата на национално ниво са положителни, над средното ниво за 5 години.

Прекомерните валежи продължиха в големи райони на Западна Европа и Северна Италия

Излишък от вода има в Бенелюкс, Западна Германия, Североизточна Франция и Северна Италия, което се е отразило отрицателно върху растежа на културите и операциите на полето. В някои от тези региони сеитбата на летните култури все още продължава, с общо забавяне до два месеца. Натискът от вредители и болести също остава висок в тези региони поради комбинацията от високи температури през по-голямата част от пролетта, висока влажност и трудните условия за пръскане и други полеви операции. 

В Южна Германия неотдавнашните интензивни валежи са довели до преовлажняване и местни наводнения след благоприятните условия преди това.

Дефицитът на вода се е отразил негативно на културите в няколко части на Централна, Южна и Източна Европа 

В Източна Германия, Югозападна и Североизточна Полша нивата на почвена влага намаляват, засега без отрицателно въздействие върху културите. Това не е така в части от Унгария, Румъния, Украйна и Русия, където продължителният дефицит на вода се е отразил негативно на очакваните добиви от зимните култури.

Горещите вълни в Испания изострят отрицателното въздействие на водния стрес на изток

В Испания, където общите очаквания за добиви са положителни, горещите вълни през юни са влошили състоянието на зимните култури в някои части на изток, които вече бяха засегнати от недостига на вода.

Благоприятно начало на сезона за ориза въпреки забавянето на сеитбата

Сеитбената кампания в големи части от европейските региони за отглеждане на ориз се характеризира със закъснения в резултат на честите дъждове през април и май. Въпреки това в сравнение с 2023 г. се предвижда площта, засята с ориз, да се увеличи, благодарение на по-високите нива на снежна покривка и вода в резервоарите, налични за напояване.

Прогнозата за добива на ориз понастоящем се основава на исторически тенденции и е със 7 на сто над 5-годишната средна стойност на ниво ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още