IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 109 млн. лева са предвидените субсидии до края на годината за проекти по рибарство

С бюджет от 15 млн. лева започна приемът за инвестиции в преработката на рибни продукти, съобщи земеделският заместник-министър доц. Деян Стратев

22:56 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на земеделието
Снимка: Министерство на земеделието

До края на  2024 г. ще бъде обявен прием за общо 109 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по 11 процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г., анонсира заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, цитиран от земеделското министерство.

Той отчете как продължава напредъкът по Програмата и уточни, че сред мерките, които ще бъдат отворени са за продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите, са предвидени 20 млн. лв., за окончателно преустановяване на риболовни дейности – близо 7 млн. лв., за подобряване на инфраструктурата на рибарските пристанища и борси бюджетът е малко над 18 млн. лв.

Доц. Стратев отбеляза, че започва прием на проекти за изграждане на нови предприятия за преработка на рибни продукти и модернизация на вече създадените по процедурата с бюджет 15 млн. лв., като приемът ще се осъществи на три етапа.  „Целта на мярката е да насърчи предлагането на пазара на качествени рибни продукти с висока добавена стойност. Със средствата по Програмата ще се покриват до 50% от стойността на проектите. Максималният размер на подпомагането е 2 млн. лева", посочи земеделският зам.-министър.

Той припомни, че бюджетът на Програмата за програмния период до 2027 г. е 237 млн. лева и вече са договорени 96% от бюджета в размер на 195,7 млн. лв. Изплатени към момента са 164,5 млн. лв.

По думите на доц. Стратев вече се вижда реален ефект и резултати от Програмата – подпомогнати са 95 производители на аквакултури и още 24 новосъздадени са получили финансиране, за да започнат дейността си. „Открити са 40 нови и модернизирани предприятия за преработка. Създадени са 123 нови работни места и са запазени 130“, изброи какви са резултатите при подпомагане на сектора той.

Заместник-министър отчете, че по Програмата са модернизирани шест рибарски пристанища и са изградени и обновени 10 лодкостоянки. Внедрено е интегрирано българско морско наблюдение, като част от Общата среда за обмен на информация по море (CISE).

Доц. Стратев съобщи, че по стратегиите за мярка „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. са подпомогнати повече от 180 проекта, които са реализирани на територията на местните общности.

„За подпомагане на операторите във връзка с войната на Русия в Украйна изплатените компенсации са 8,9 млн. лв., а още близо 11 млн. ще бъдат предоставени през месец юли. Предстои сключването на договори за одобрените проекти и изплащане на компенсациите”, добави заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още