IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър не очаква скок на цената на хляба предвид реколтата

Очаква се добивът на пшеница за 2024 г. да бъде над 6 млн. тона

15:23 | 11.06.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

На база прогнозираната реколта не се очаква скок на цената на хляба. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов при откриването на жътвената кампания, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

По предварителни данни очакваната реколта от пшеница през 2024 г. ще бъде между 6,1 и 6,3 млн. тона, а за ечемика се очакват над 800 хил. тона, каза земеделският министър. Ще бъдат ожънати близо 11 млн. дка пшеница и около 1,6 млн. дка ечемик. Според прогнозите добивът ще бъде по над 500 кг/дка.

„Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще бъде на високо ниво“, каза Тахов. По думите му в складовете за съхранение на зърно в страната има свободен обем от около 80%, така че няма да има притеснения по прибирането и складирането на новата реколта.

Министър Тахов заяви, че страната ни продължава да е значим фактор на международния продоволствен пазар на зърно, експортирайки пшеница за над 30 държави. Той изрази надежда, че квотите за внос на зърно от Украйна ще бъдат запазени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 седмици
*Земеделският министър не очаква скок на цената на хляба* - То пък един хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още