IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните у нас трайно бележат спад

Очаква се намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, каза председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

11:01 | 31.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Наблюдава се траен спад в цените на храните у нас, като тенденцията вече четвърти месец е в посока само надолу. Очаква се спадът да продължи и през летните месеци. Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. 

"Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения", посочи той. И допълни, че въпросът е инфлацията да е в малки проценти и доходите да я изпреварват.

"Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените… това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци", посочи още Иванов.

По думите му при основните хранителни продукти е налице задържане на цените. Единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта, отчете председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. 

"Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Цените на варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз повече от 9-10 месеца сме почти без промяна“, каза Иванов.

За млякото и млечните продукти Иванов посочи, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година.

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, напомни председателят на ДКСБТ. По думите му количествата на земеделските производства трябва да са значително повече. Имаме по-нисък темп на спада на цените вследствие на времето, подчерта той и добави, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на цените на плодовете и зеленчуците. 

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му е налице идеално конкурентна среда.

В заключение Иванов обобщи, че пазарът е в много добро, устойчиво, динамично равновесие и всичко е плод на сблъсък между търсене и предлагане.

Председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той очаква намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като пиковите точки за най-ниски стойности предвижда да са през юли и началото на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още