IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага забранителни мита на вноса на зърно от Русия и Беларус

Блокът иска да спре износа на незаконно присвоено зърно от Украйна и да намали приходите, с които Кремъл финансира войната

14:09 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел регламент, с който налага забранителни мита върху зърнените продукти, внасяни от Русия и Беларус. Регламентът увеличава митата върху зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус до степен, която на практика ще спре вноса, посочва се в съобщение на Съвета.

Според ЕС мерките ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа за ЕС, за да финансира войната срещу Украйна.

Митата обхващат и пелети от цвеклова каша и сушен грах от Руската федерация и Беларус.

На всички посочени стоки ще им бъде забранен достъпът до тарифните квоти на Съюза. Мерките няма да засегнат обаче транзита на продуктите през територията на ЕС към трети страни.

Регламентът предстои да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Мерките ще влязат в сила от 1 юли 2024 г.

Така например върху семената твърда пшеница се налага мито от 148 евро на тон, за семена ръж и ечемик – 93 евро на тон, и т.н.

Вносът на ЕС на зърнени продукти от Русия се е увеличил значително след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., отчитат от Съвета.

Докато Руската федерация остава сравнително малък доставчик на тези продукти за пазара на ЕС, тя е водещ световен производител и износител на тези продукти. Предвид настоящите си обеми на износ за света Русия може да пренасочи значителни обеми от доставки на тези продукти към ЕС и да наруши пазара на блока, смятат от Съвета.

В съобщението се посочва, че има и доказателства, че Руската федерация незаконно присвоява големи количества такива продукти в територии на Украйна, които незаконно окупира, и ги насочва към своите експортни пазари като уж руски продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още