IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър призовава за защитни мерки срещу вноса на украински яйца

България подкрепя Хърватия и Словения за създаване на механизъм за „ад хок“ финансова подкрепа на земеделците в случай на криза, съобщават от МЗХ

21:31 | 27.05.24 г.
Снимка: МЗХ
Снимка: МЗХ

Земеделският министър Георги Тахов призова за задействане на европейските мерки за защита на българските земеделци заради вноса на украински яйца, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Георги Тахов участва в заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. По време на срещата той е коментирал, че от началото на 2024 г. в България се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна. Тахов настоява за задействане на новия Регламент за автономните търговски мерки (АТМ), тъй като това създава сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната. Регламентът, приет от Съвета на ЕС и Европейския парламент, удължава безмитния внос на стоки от Украйна, но предвижда механизъм за защита на местната продукция, ако вносът от Киев доведе до смущения на пазара на някоя от съседните държави членки.

България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на интервенция в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, която осигурява възможността за механизъм за „ад хок“ финансова подкрепа на фермерите в случай на криза, става ясно още от съобщението за срещата в Брюксел. 

По време на срещата Тахов отново е поискал ЕК да удължи срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Земеделският министър е коментирал и зелените политики на ЕС, като според него „широкото навлизане на по-екологосъобразни практики“ е едно от новите предизвикателства пред селското стопанство.

„Повишаването на приноса на сектора към зеления преход не може да се постигне само с въвеждане на нови изисквания и ограничения. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти, като по този начин ще се намали рискът от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони“, казва Тахов, цитиран от МЗХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още