Вещица е паразитно растение, по-страшно дори от тези във фантастичните филми. То се храни със сорго - култура, използвана в цяла Африка за храна, строителство и преработка - като прилепва към корените и изсмуква вода и хранителни вещества, пише научната коментаторка на Financial Times Анджана Ахуджа.
Вредните видове вещица, род, по-официално известен като стрига, унищожават по-голямата част от земеделските земи на континента, струвайки на фермерите около 7 милиарда долара годишно в загубени добиви. Растенията, засаждани за примамване на вредители, и хербицидите се разглеждат като непрактични или донякъде неефективни за дребните стопани.
Сега изследователи в Кения използват сравнително евтиния и достъпен генномодифициращ инструмент Crispr, за да създадат нови сортове устойчиво на стрига сорго. Част от разработките им беше представена в началото на годината на конференцията за геномите при растенията и животните в Сан Диего.
Докато някои по-богати държави се колебаят как да подходят към този напредък, учените в страните с по-нисък и среден доход се възползват от възможността да дадат на селското стопанство геномен тласък. „Това е страхотно доказателство за тяхната изобретателност, съчетана с приемането, че нещо трябва да се направи бързо; още повече, че тези разработчици в ранни етапи на генното модифициране не са в богатия на ресурси глобален север“, коментира Джонатан Нейпиър, растителен биотехнолог в базираната в Обединеното кралство земеделски институт Rothamsted Research. В свят, в който продоволствената сигурност никога не може да се приема за даденост, това чувство за неотложност трябва да се разпространи.
Проектът за генно модифициране на сорго е вдъхновен от природата - по-специално от диви разновидности на основното растение, които носят генетични мутации, придаващи устойчивост към стригата. Стивън Руно, молекулярен биолог от университета Кенята в Найроби, използва Crispr, за да имитира тези полезни мутации за създаване на устойчиви семена, като полеви изпитания са планирани за тази година. Учени от други институти в Найроби използват техниката за разработване на устойчива на болести царевица и устойчиви на гъбички фъстъци.
Технологията може да трансформира селското стопанство в страните с ниски и средни доходи отвъд геномното ниво: местните фермери изглеждат щастливи, споделя Руно пред списание Nature, да се снабдяват със семена от регионални изследователи, а не от мултинационални компании. Глобалното разпространение на генномодифицираща технология може в крайна сметка да разпръсне търговската мощ, концентрирана в момента в корпоративните лаборатории - и да повиши перспективата отглеждани в Африка генномодифицирани култури да бъдат продавани извън континента.
Въпреки че голяма част от работата на Руно е финансирана от американски агенции, Кения печели от решението на правителството си през 2022 г. да разглежда генномодифицираните култури като конвенционално разработени, а не като генетично модифицирани организми, като по този начин ги освобождава от по-строги регулации.
Сходството между генното модифициране и традиционното разработване е довело до термина „прецизно създаден организъм (PBO)“, тъй като Crispr и други техники за генно модифициране могат да създадат сортове, постижими иначе чрез поколения кръстосване. Нигерия и Малави имат подобни политики като Кения; Аржентина, Бразилия, Китай и САЩ са сред страните, които също допускат генно модифицирани култури.
Обединеното кралство също избра лекото регулиране след напускането на ЕС. Миналата година парламентът прие закон, който разрешава прецизното развъждане (само в Англия) и, което е изключително важно, го освобождава от тежките ограничения на ЕС за лицензиране и тестване, управляващи ГМО.
По-свободната рамка обхваща растения и животни (с изключение на хора), създадени с помощта на биотехнология, включваща геноми, които биха могли да възникнат естествено или чрез традиционно развъждане. Следователно дерегулацията не се прилага за трансгенни организми, които включват гени от чужди видове и с право изискват по-голямо дългосрочно наблюдение.
Министрите от ЕС осъзнават, че третирането на всички генетични технологии по един и същи ограничителен начин е демодирано и гласуваха през януари за промяна на правилата, но даването на зелена светлина за PBO се сблъсква с опозицията от потребителски и екологични застъпнически групи, както и от лобито за органични храни. Всичките 27 държави-членки ще трябва да одобрят широк подход, обхващащ изследвания, полеви изпитания, патенти и етикетиране на храни – трудна задача.
Обединеното кралство, смята Нейпиър, сега има „възможност, която се открива веднъж в живота, да изгради изцяло нова верига за стойност, базирана около PBO, но правителството трябва да бъде много по-смело, за да се възползва от нея".
Усъвършенстването и разширяването на тази технология изглежда като разумна застраховка в несигурни времена. Дори в добре осигурената продоволствено Европа икономистите говорят за хийтфлация – заплахата от покачване цените на храните, тъй като горещите вълни и сушите намаляват предлагането, ускоряват развалянето и намаляват хранителната стойност.
Намаляването на хранителните отпадъци и разнообразяването на културите може да помогне, но сега е моментът да яхнем науката за прецизно отглеждане, завършва Ахуджа.
преди 10 месеца Хей, голям натиск да ни сервирват фekkaaлии на масата!!! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 месеца Глупости, нека да си ядат ***. Това е все едно да кажат че протезата е по-добра от естествения крайник, защото развива науката. Кой знае колко повече ще платят за тази "храна". отговор Сигнализирай за неуместен коментар