IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Зърнопреработвателна индустрия е напът да бъде провалена от държавата

За пазарната спекулация със земеделската суровина плащаме всички през бюджета и като потребители, коментира финансовият анализатор

10:44 | 02.02.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българската зърнопреработвателна индустрия е напът да загуби конкурентното си предимство. Тя се конкурира успешно както като качество, така и като цена с големите, световни зърнопреработвателни конгломерати благодарение на годините успешни инвестиции. Една индустрия, която никога не е искала подкрепа от държавата, а единствено да може да се развива на свободен пазарен принцип, се сблъска с административните пречки на българската държава, които създадоха хаос в индустрията, от който всички са недоволни и губещи. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

Според него сбърканият модел в българското земеделие се трупа от много години.

„Земеделският сектор изпитва затруднения в голяма част от света, посочи Райков и добави, че точно това трябва да е подтикът да направим нещата добре и да си подредим нашата къщичка тук – да имаме адекватно напояване, да имаме адекватни поземлени отношения и тогава, когато някой реши да прави и да инвестира в този сектор, нещата да са ясни“.

Финансовият анализатор подчерта, че се надява да имаме държава, която прави всичко възможно, за да улесни, но без да се намесва, да остави хората да работят, при което пазарът сам ще се регулира. Той напомни, че България се слави като земя с плодородна почва, с работливи хора, но с администрация, която се опитва „всячески да спъва всички в тази посока“.

„Сбърканият модел в българското земеделие се трупа много години подред и в един момент българският производител не може да достигне пазарната себестойност, на която да реализира своята продукция", коментира Преслав Райков и отбеляза, че се натрупват множество регулации, които трябва да се спазват от земеделците.

По думите му след избухването на войната в Украйна при резкия скок на цените на суровините се създадоха фалшиви пазарни очаквания, че те винаги ще вървят нагоре. „Но още тогава трябваше да е ясно, че това движение е абнормално и не може да продължи. Когато започнеш да чукаш на вратата на държавата и очакваш тя да те подкрепя на всяка една стъпка в т.нар. пазарна спекулация с тази суровина, то тогава всички ние плащаме за това. Плащаме го през бюджета, плащаме го като потребители на суровината", коментира Райков.

Колко е недостигът на слънчоглед и ефектът му върху производството на олио? Защо моделът на селскостопанската политика в Европа създаде напрежение в Европа? Ще има ли през март намаление на лихвите от Федералния резерв? Ще продължи ли Джей Пауъл да използва "форуърд гайдънс" (тоест с думи да управлява пазара) в паричната си политика, като има предвид данните за американската икономика? Продължава ли Лагард да търси инфлация от 2% и ще има ли в следващите три месеца понижение на лихвените нива? Докога ще продължи стагнацията на германската икономика?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Сто и петдесет процента е прав.Но нито и е за пръв път на държавата да провали нещо, нито пък ще се стресне ,,,Даже вече има нов проблясък-ся пък щели да говорят с комуникационните оператори що искали да вдигат цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още