IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на олио алармираха за недостиг на слънчоглед заради спрения украински внос

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти отхвърли твърденията, че украинският слънчоглед е с по-ниско качество

09:45 | 30.01.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

За критична ситуация по отношение на наличието на слънчоглед сигнализират от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

„Вече 10 месеца продължават нашите усилия да променим обстановката. Наистина се намираме в критична ситуация по отношение на суровината. Тази година производството беше по-ниско – 1,6 млн. тона. Няколко пъти казваме, че за нашите обеми за производство на нас ни трябва около 4 млн. тона. Недостига от 2,5 млн. тона ние може да го доставим от външните пазари, от внос, от Украйна като най-голям производител на слънчоглед. За съжаление, до момента всички забрани, които се въведоха, блокираха вноса на слънчоглед от Украйна в България и ние разчитаме основно на българския слънчоглед, както и на внос от Молдова и Румъния в неголеми количества", каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той отчете като притеснително това, че зърнопроизводителите отново повдигат въпроса за допълнителни ограничителни мерки за внос, квоти, лицензионни режими.

„На нас ни е необходим слънчоглед, за да работим. В момента сме изправени пред такава ситуация“, каза Янев.

Той отхвърли твърденията, че вносният слънчоглед е с по-ниско качество, като допълни, че произведеното олио се продава в цял свят и е подложено на най-различни анализи, така че притеснения откъм качеството няма.

Яни Янев припомни, че от 15 септември до края на ноември нямаше внос на слънчоглед у нас.

„Купуваме неголеми количества от Румъния и Молдова. За съжаление, когато ние очаквахме, че след 30 ноември вече ще имаме един свободен внос от Украйна – нещата не се получиха“, каза Янев.

Тази забрана, която се въведе още април, не оказа никакъв ефект на цените на слънчоглед на вътрешния пазар – напротив, на моменти цената беше по-ниска, отколкото при въвеждане на тази забрана, обясни той.

„Не казваме, че няма да има олио в магазините – ако не произведем, ще влезе отнякъде другаде“, каза Янев. Недостигът обаче ще рефлектира върху производството на българските преработватели.

„Около 90% от олиото, което ние произвеждаме, отива за експорт. За вътрешния пазар няма притеснение. Да, ако нашите предприятия спрат да работят – предлагането ще бъде по-малко, но това не би трябвало да се отрази на цените. Ние сме силно зависими от цените на външните пазари. Тази забрана, която се въведе още април месец, тя не оказа никакъв ефект на цените на слънчогледа на вътрешния пазар, напротив. Така че нашето желание е да се освободим от всякакви ограничителни мерки", апелира Янев.

Според него трябва да се намерят дългосрочни решения, които да обърнат внимание на въпроса с неконкурентоспособността на българската селскостопанска продукция.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 5 месеца
Не може... решихме че ще пазим субсидираните зърнари, че имат нужда от нови кола за 200 000 евро! И това ще е за сметка на скъпи храни в магазина. Плащайте скъпо, че русия трябва да победи, а нещо хич не може!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още