IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството на земеделците като залог в евроизборите

Зелената сделка и украинският внос са основни причини, но натрупаното недоволство налива вода в мелницата на националистите

07:00 | 25.01.24 г. 10
Снимка: EPA/CAROLINE BLUMBERG
Снимка: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Само няколко месеца след като българските земеделски производители постигнаха споразумение с правителството и прекратиха протестните си действия, стачната готовност в сектора отново е на дневен ред. Причината за това остават украинският внос и искането за по-голямо и справедливо подпомагане на сектора. Проблеми, които тревожат не само българските фермери, но и земеделските производители във Франция, Германия, Румъния и на други места в Европа.

Сред темите, които вълнуват земеделците в държавите от Европейския съюз, е и Зелената сделка – европейски стратегически документ, обединен около идеята „от фермата до трапезата“ за превръщане на Европа в първия неутрален за климата континент до 2050 г. В него се съдържат редица разпоредби, свързани с устойчиво земеделие като стандарти за поддържане на минимална почвена покривка, ротация на културите и намалена употреба на химически пестициди.

Темата за преразглеждане на Зелената сделка се прокрадна и в предложенията до правителството за решаване на проблемите в сектора, изпратени от Българския фермерски съюз. С това и родните земеделци се вливат в хора от недоволни фермери в Европа. Хор, който може да налее вода в мелницата на популистките формации преди предстоящите избори за Европейски парламент.

В Германия повод за протестите, блокирали улици и магистрали за седмица, бяха плановете на правителството за постепенно премахване на земеделските субсидии, част от които – по-евтино дизелово гориво за агросектора. Първоначалните правителствени планове включваха отмяна на субсидията без отлагане с оглед на затруднения бюджет на страната, но впоследствие беше решено тя да отпадне в тригодишен срок.  

В Румъния причина за протестите също стана повишената цена на горивата от началото на годината, съчетана с поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ и намаляването на европейските субсидии, чакането по границите, както и тревогата от засиления внос на украинска продукция.

Полските фермери също обявиха готовност за протест с искане да бъдат наложени европейски рестрикции на вноса от Украйна. Те настояват, че са поставени в неравностойно положение заради обвързването си със скъпите екомерки, наложени в ЕС, на които трети страни не са подложени. По-евтината украинска продукция е причина за реакции и в Унгария и Словакия.

Протестите на френските земеделци срещу несправедливите цени и такси, както и заради сериозните екорегулации, блокираха пътища в страната във вторник и доведоха до смъртта на двама души.

Зад всички тези брожения в Европа стои нарастващото неразбиране между реалността на практикуването на фермерската професия на място и централизираните административни решения, които се взимат независимо дали в Брюксел или в европейските столици, казва Арно Русо, председател на FNSEA – най-големият френски фермерски съюз, цитиран от Le Monde.

Зелената сделка

Зелената сделка, параметрите на която затрудняват мнозина от фермерите, предвижда неутрален за климата Европейски съюз през 2050 г., като се стреми към понижаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо равнищата от 1990 г. Като част от този стремеж се въвежда и стратегията „от фермата до трапезата“, която определя нов подход, за да гарантира, че агрохранителната верига допринасят за този процес.

Сред основните пунктове в тази стратегия беше и намаляването на употребата на химически пестициди с 50% до 2030 г. и насърчаване използването на алтернативни контролни техники като ротация на посевите и механично плевене. В края на ноември обаче Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство предложението за регулиране на употребата на пестициди.

Украинският внос

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и блокирането на възможността Украйна да използва черноморски маршрути, за да изнася продукцията си, Европейският съюз разреши безмитен внос от Украйна, за да позволи износ от страната през ЕС към световните пазари. Вместо това обаче съседните на Украйна държави се оказаха залети от украинска продукция, която доведе до свръхпредлагане, понижаване на цените на местно ниво и пренасищане на логистичните вериги. Няколко държави, сред които и България, блокираха временно украинския внос.

Очаква се обаче през юни ЕС да удължи срока, който дава право на украински безмитен внос, който не е ограничен от квоти. Това изправя европейските власти пред необходимостта да потърсят решение, с което да успокоят фермерите в държавите, най-засегнати от последиците на войната в Украйна, като основен аргумент на земеделците против украинския внос е това, че те са подложени на редица регулации, които оскъпяват производствения процес и които не са валидни за украинската продукция.

Земеделието като залог в евроизборите

Несъгласието с европейските агрополитики може да се окаже ключово при гласуването на изборите за Европейски парламент през юни. Мозъчният тръст Европейски съвет за външни отношения прогнозира, че популистки радикално десни партии ще печелят места за сметка на зелените партии и формациите в център-ляво. Очаква се антиевропейски популисти да оглавят вота в девет от държавите членки – Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Словакия, а да вземат втори или трети места в други девет държави – България, Естония, Финландия, Германия, Литва, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Според анализаторската организация за първи път мнозинство в Европейския парламент може да има популистка дясна коалиция от християндемократи, консерватори и крайнодесни, а това ще има сериозно отражение върху европейските политики, свързани най-вече със зелените теми, като новото мнозинство може да се противопостави на амбициозните планове на ЕС за борба с климатичните промени.

Крайнодесните Алтернатива за Германия (AfD) в Германия вече се опитаха да яхнат протеста на земеделските производители, въпреки че Германската земеделска федерация се разграничи от тях. Подкрепата за тях обаче е поставена под въпрос, особено на фона на протестите срещу крайнодесните, събрали стотици хиляди в страната, предизвикани от информация за тайна среща на представители на Алтернатива за Германия в Потсдам, на която заедно с неонацисти са обсъждали как да бъдат експулсирани милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени. 

Във Франция крайнодясната лидерка Марин льо Пен обяви, че „Европа на Макрон“ търси смъртта на френското земеделие.

В България „Възраждане“ вече излязоха с позиция за земеделските протести, в която осъждат политиките, свързани със Зелената сделка като недалновидни.

„В условията на нарастващи предизвикателства ЕС се нуждае от стабилна система, която да гарантира сигурност на доставките и достъпност на храните за гражданите, както и стабилност в доходите на фермерите. Всички сме свидетели в колко държави членки в момента има протести на фермери и този факт поставя изключително сериозни въпроси относно настоящата Обща селскостопанска политика, и поставя много сериозни задачи за бъдещето на селскостопанската политика на Европа“, каза и бългаският министър на земеделието и храните Кирил Вътев на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Очаква се разговорите с българските земеделски производители да продължават в работни групи по темите за финансирането на сектора и законови промени. 

За всички държави членки обаче е важно какви решения ще бъдат взети на ниво ЕС. Преди дни ЕК обяви, че ще предложи търговски мерки, които адресират опасенията на земеделците от редица държави по повод украинския внос, като вероятно се визират България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които в общо писмо настояха за въвеждане на квоти за по-голямата част от украинския земеделски внос. Европейската комисия декларира намерение да се започнат стратегически разговори със земеделски организации, федерации и експерти, за да потърсят начини да потушат недоволството на фермерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: khao кухавич тъъъпото разбрал-неразбрал, бърз да се изохка във форумчето. Стискай палци да не ти секнат твойте субсидии, че няма кой да бори чебурашките из форумите! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 5 месеца
До: 0pk тъъъъпо, точно това ти обяснява,,, НЕ плаща за никаква нафта, но прибират дебели субсидии, за които по другите статии ядете други неща (щото било комунизъм)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 14
khao
преди 5 месеца
До: cyclop точно ти да го кажеш, дето никога не си имал никакъв принос освен да ни споделиш последните делюзии в които си влезнал, е някак си смешно... а и с добата си имаме история! :):) а и на идииотии като теб, по къв друг начин да отговоря??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 народа иска да плаща за реална нафта, не за имагинерни зелени сделки, на.бий си го това в зелената кратуна. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 22
zelka007
преди 5 месеца
До: onezero007 ... чекай да минат изборите , да се преброите колко сте "народът" па тогава се прави на асвабадител ... :))) ... щото гледам земедлците се вълнуват , че им връщат акциза на нафффтата и гражданската отговорност , а не за некви други неща ... а питали ли сте "народът" , другата част от "народът" , иска ли да продължи на вашата част от "народът" да плаща масрафа с нафффтата , лихвите на безлихвените заеми , субсидиите и пр... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
cyclop
преди 5 месеца
До: khao "приносът" ти към всяка тема е неоценим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 5 месеца
Кулаците пак се сърдят, пак пречат на организацията на Холодомор. Докога така с тия лоши националистически напъни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
onezero007
преди 5 месеца
Ами демокрация кво да праим, ако народът не иска зелената им сделка, зелените талибани да отидат да си намерят народ, който я иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
khao
преди 5 месеца
До: doba кво правиш??? мислиш? хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
Не са само земеделците и животновъдите. Тези дни и германското БДЖ е в стачка. Безпрецедентно, мисля че ги водят военна структура....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още