IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е спряла процедурата пред СТО срещу Полша, Унгария и Словакия заради зърното

Целта е да се постигне цялостно споразумение със страните от ЕС за износа на украинска селскостопанска продукция

22:50 | 05.10.23 г. 1
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украйна е поставила на пауза процедурата, която започна срещу Словакия, Унгария и Полша пред Световната търговска организация (СТО) във връзка с едностранния отказ на тези страни да допуснат на пазара си украинска селскостопанска продукция, предаде агенция „Интерфакс Украйна“.

Агенцията се позовава на изказване на заместник-министъра на икономиката Тарас Качка, предава БТА.

По думите на Качка това се прави с цел да се даде възможност за постигане на цялостно споразумение със страните от Европейския съюз (ЕС) относно износа на украинска продукция.

„Ние смятаме, че този проблем (в търговията - бел. ред.) ще бъде решен в следващите седмици и месеци“, допълва заместник-министърът на икономиката на Украйна.

До 15 септември износът на украинско зърно по суша през ЕС беше обект на ограничения, наложени от Брюксел поради възражения на фермери заради по-евтините украински продукти.

В средата на миналия месец Европейската комисия (ЕК) реши да не удължава забраната си за внос на зърно от Украйна, която се прилагаше за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България.

Тогава Полша, Словакия и Унгария решиха да наложат едностранно ограничителни мерки за украинския земеделски внос, като заявиха, че трябва да защитят своите фермери.

България и Румъния частично разрешиха този внос.

Според Тарас Качка „Украйна провежда консултации, но не и спор“. "Ние не сме в спор - не сме официализирали работен орган за водене на спора, ние сме на етап консултации. Изпратихме този случай (на СТО), има 60 дни за консултации", уточнява той.

В тази връзка търговският представител заяви, че за украинската страна е важно да намери "конструктивно решение в рамките на целия ЕС". "Въпреки факта, че жалбите, които изпратихме, са срещу конкретни държави, включително Полша, това е системен проблем в отношенията ни с ЕС“, казва още Качка.

По думите му този проблем трябва да намери комплексно решение, „за да покажем единство между нас и Полша, между нас и ЕС и между Полша и ЕС“.

По думите му Киев вече е регламентирал митническото оформяне на стоките, които преминават транзитно през пет съседни страни.  „Виждаме, че никоя държава не забранява този транзит. Това е голямо съвместно постижение. Единствената чувствителна точка, която ни остава, е въпросът кога пазарите на съседните държави могат да бъдат отворени за украински стоки. Това е минимален проблем, защото ние не продаваме там много зърнени продукти. Но това като цяло е въпрос на функциониране на търговията между Украйна и ЕС", казва още Тарас Качка.

Междувременно Гърция предложи да се използват нейните пристанища в Егейско море като коридор за износ на украинско зърно, съобщава още „Интерфакс Украйна“, като цитира информация на гръцката медия Kathimerini.

Гръцкото правителство вече е обсъдило своите предложения с партньори в ЕС за транспортиране на украинско зърно през пристанищата на Солун и Александруполис. Зърното може да се транспортира дотам с железопътен транспорт през Румъния и България, а след това – с гръцки търговски кораби.

Литва също отвори коридор за транзит на украинско зърно до балтийските ѝ пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Dani_2077
преди 9 месеца
Аз бих попитал и нашите *** (зърнопроизводители) и подобните на тях в Унгария, Полша и Чехия - какво ще правите, когато Украйна влезе в ЕС ? Какво, как, и на кого ще "забраните" тогава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още