IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологии и традиции помагат на европейските производители на вино и зехтин в борбата с новата реалност

Екстремните климатични условия карат производителите да се обръщат към стари и нови методи за запазване на реколтите

08:31 | 18.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Фермерът Анхел, който отглежда маслини, казва, че откакто е въвел покривните култури, той е забелязал увеличаване на броя на птиците - сови, косове, гургулици, папуняци, както и на влечугите.

Потребителски натиск

Deoleo, най-големият продавач на зехтин в света, закупи 45 процента от суровината си миналата година от производители, които прилагат устойчиви практики, включително покривни култури, коментира в интервю Мариу Лукети, световен маркетинг директор и ръководител на отдела за устойчивост на компанията.

По думите ѝ Deoleo е била принудена както от клиенти като Walmart в САЩ, така и от регулации да купува зехтин от производители, използващи устойчиви практики.

Групата за агрохимикали и семена Syngenta със седалище в Швейцария започна да предлага смес от семена за покривни култури в Испания тази година.

През следващата година се очаква практиката да се увеличи експоненциално "за борба с отрицателните ефекти от сушата", заявява Луис Миранда, ръководител на отдела за устойчиво земеделие на Syngenta в Испания.

Дълги периоди на суша, последвани от проливни дъждове, са сред основните причини за ерозия на почвата.

Във фермата за маслини на Доминго Албасете ерозията на почвата е оставила само развалини и камъни. Сега той копае прегради с тежки машини, за да улавя дъждовна вода в локви, които се просмукват в земята, вместо да оголват горния почвен слой.

Професорът по екология Мансанеда също е координатор на финансирания от ЕС проект SOIL O-LIVE и тества методи за възстановяване на деградиралата земя на Албасете.

При един от тях Мансанеда ползва дървени въглища, произведени в кислороден вакуум, метод, познат още на племената в Амазонка от предколумбовия период, който се справя с киселинността на почвата и подобрява задържането на вода и хранителни вещества.

Италия се обръща към технологиите

В Италия, където практики като покривни култури вече са широко разпространени, все повече фермери сега се обръщат към цифровите технологии, които им дават предимство, особено в опазването на водата.

Екстремното време през 2022 г. причини щети, оценени на 6 милиарда евро в селското стопанство, според основното фермерско лоби на Италия Coldiretti.

Делът на земята, обработвана с помощта на дигитални инструменти, е нараснал до 8 процента през 2022 г. от 6 процента предходната година, докато разходите са нараснали до 2,1 милиарда евро от едва 100 милиона евро през 2017 г., според Smart AgriFood Observatory на Миланския политехнически университет и университета на Бреша.

Промяната отне време, но беше провокирана от необходимостта да се пести вода в една все по-суха страна и беше подпомогната от разцвета на агротехнологичните стартъпи, коментира професор Марко Тревизан, декан на Факултета по селскостопански науки в Католическия университет в Пиаченца.

"Закъсняхме, защото бяхме свикнали да имаме много вода на наше разположение, особено в северната част на Италия", допълва той.

Винопроизводителите са сред тези, които се приспособяват към новите климатични условия.

"Намираме се в хълмовете, където има малко вода", казва Симоне Рех, която произвежда около 250 000 бутилки годишно главно пенливо вино просеко в провинция Тревизо, недалеч от Венеция.

В лозето на Рех сензорите сега наблюдават въздуха и почвата, за да измерват фактори като температура и изпарение от листата, мерки, които според него са помогнали на лозето да устои на миналогодишната суша. Дъждовната вода и отпадъчните води от измиването на избата се събират, пречистват и използват повторно.

Подобни инициативи се предприемат от каталунските производители на кава в Северна Испания.

На южния италиански остров Сицилия Себастиано Конти е помогнал за повторното въвеждане на отглеждането на ориз без наводняване на полета, разчитайки на технология за създаване на леки склонове, които могат да издържат на жестокия климат на острова.

"С машини с лазерно насочване създадохме минимални наклони, които заедно с вида на почвата ни позволяват да отглеждаме ориз с много малко вода", обяснява той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 18.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
Честит НОВКОВИД понеделник. Първи ден от седмицата на мощна пропаганда на новия ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още