Даването на защитени наименования за произход на "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“ от ЕК ще защити не само суровините и начина на производство на тези продукти, но и цялата верига до храната на животните. Задължението тези стоки да бъдат произвеждани от 100% български суровини и увеличаващото се търсене по света трябва да стимулира бизнеса и всички свързани сектори на икономиката. Това коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.
"Защитата създава атмосфера в световен мащаб, че този продукт е типично и чисто български и ще спре нелоялната конкуренция от цял свят“, каза събеседникът. И уточни, че от доста време страни като Япония и Корея, например, изписват на продукти, че са "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“, но в същото време не се спазват критериите за производство и така се нарушава уникалността на продукта и неговите свойства.
"Тези продукти са тръгнали от България, получили са своята гласност и развитие в България и ние защитаваме този продукт, че е типично български и не може да бъде произвеждан на други места", посочи Присадашки.
По думите му с включването им в европейската система за продукти с географско значение, киселото мляко и саламуреното сирене попадат под защитата на системата, която има договорки за спазване с почти целия свят.
В самата защита има строго определена рецептура как и с какво са направени тези продукти, което гарантира, че те трябва да са произведени на българска територия, с български суровини и закваска, добави той.
Бялото саламурено сирене е един от малкото млечни продукти, чиято консумация се увеличава в Европа, Близкия изток и други региони заради смяната на културата на хранене и голямата миграция от Балканите, посочи още гостът. Продуктът присъства почти задължително в предлаганите продукти на търговските вериги по цял свят, като някои български проиводители имат договори с международните вериги.
"Бяло саламурено сирене под наименованието "тип българско" или "българско" се произвежда и от други прозводители в Европа и Азия като Саудитска Арабия.
„Като защитаваме собствената марка, само производители от нашата територия ще имат право да го разпространяват в световен мащаб... Еврпейските страни и арабският свят са най-големият консуматор на всякакъв вид бяло саламурено сирене, каза събеседникът.
Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.