През миналата седмица цената на зехтина достигна рекордните 8500 долара на тон, което със 125% по-скъпо от средната цена на зехтина през 2000 - 2020 година. Предишният рекорд беше поставен през 1996 г. - 6200 долара, пише Bloomberg.
Така тон зехтин е 10 пъти по-скъп от тон петрол, а през 2019 г. съотношението беше пет пъти.
Графика: Bloomberg
За останалия свят това може да не е сериозен проблем - делът на зехтина сред растителните масла е едва 2%, но в Южна Европа цената е не просто криза, а истинска катастрофа. Годишното потребление на зехтин в Испания достига 8 литра на човек. В другите държави от Южна Европа положението е същото, а цените са вече на психологическата граница от 10 евро за литър.
"Това е равносилно на границата от 5 долара за галон бензин в САЩ", посочва Блейс.
Данните на Bloomberg показват, че най-употребяваните растителни масла в световен мащаб са палмовата мазнина (36% дял от пазара), соевото олио (27%) и олиото от рапица (14%). Слънчогледовото олио е с дял от 10% от световното потребление.
Така потреблението на зехтин в световен мащаб може да бъде сравнено с това на екзотичните масло от семките на памук или кокосово масло.
Причината за поскъпването на зехтина е основно лошиата реколта от маслини в основните производители. Заради сушата в испанската провинция Андалусия през текущата селскостопанска година (2022-2023 г.) реколтата е 663 хил. тона, или с 56% по-малко спрямо 2021-2022 г. В същото време патоген унищожава маслиновите дървета в Италия.
Турция е една от малкото държави, където реколтата е добра, но правителството забрани износа, за да поддържа стабилни цените на вътрешния пазар.
Засега има сигнали, че ситуацията в Испания се подобрява, но увеличението на добивите ще бъде все още много слабо - до 737 хил. тона, или наполовина по-малко от нормалното. В Гърция и Италия също не се очаква някакво забележително увеличение.
Горещините са също сериозен проблем за отглеждането на маслини в Испания през тази година. В страната дъждовете се завърнаха, но пролетта беше много гореща - в Хаен, където е центърът на производството на зехтин в Андалусия, средната температура през април беше с 4°С по-висока. В Кордоба за две седмици температурите всеки ден достигаха 30°С през април. В следващите месеци времето не даде много повече прохлада на маслиновите дървета.