IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътев: Предстоят проверки от крайната цена на храните назад по веригата

Тази година наличното зърно е с 30% повече от предходни години, съобщи земеделският министър

12:56 | 01.07.23 г.
Земеделският министър Кирил Вътев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Земеделският министър Кирил Вътев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Скоро предстоят проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата, каза пред Нова телевизия земеделският министър Кирил Вътев. „Всеки производител е длъжен да има права проследимост”, допълни той.

„Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени, които обаче в крайния пазар, на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа”, е мнението на Вътев.

Според земеделския министър трябва да се появят повече малки магазини, които да конкурират големите вериги. „Трябва да се вземат мерки веригите да работят по правилата, по които го правят в Европа”, добави той.

Вътев подчерта, че не би могло държавна институция да определи колко да бъде надценката на продуктите. „Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината. Натискаш и натискаш, в момента в който я пуснеш, тя отскача”, предупреди той.

Българското месо

Проблемите с месото се задълбочиха в периода 1995-1996 г., когато страната ни не беше член на ЕС.  През 2007 г. влязохме в съюза с проблеми с месото и недостиг, защото през 90-те години се ликвидира почти изцяло българското животновъдство, изнесоха се племенни стада, центровете за селекция и репродукция почти спряха на функционират, каза Вътев.

Според него оттогава в България има недостиг на българско месо. То отива изключително за свежа консумация. „Големият проблем на българското животновъдство не е самото животновъдство, а че нямаме кланици, които могат да предлагат месо. Имаме голям брой малки кланици с ограничен капацитет и те могат да предлагат само трупно месо, а то не върши работа на преработвателите и на магазините. Кланиците ни работят са с нисък капацитет и с високи разходи“, каза Вътев.

Зърното

Тази година наличното зърно е с 30% повече от предходни години, съобщи земеделският министър. Причината е в по-евтиния украински внос, добави той.

„Цените на зърното се формират на борсите и нито една държава или производителите не могат сами да ги определят. Ниските цени на руското и украинското зърно свалиха цените на борсите“, каза Вътев и добави, че това е крайно неизходно да българските зърнопроизводители.

„Започнахме да търсим нови пазари, в момента изграждаме контакти с всичките ни търговски аташета в света. На традиционните ни пазари обаче потреблението е задоволено от евтино руско зърно“, каза земеделският министър. Но добави, че от известно време цените тръгват нагоре и изрази надежда да са на достатъчно рентабилни нива за българските производители на зърно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още