IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЦИЕ продължават с натиска за европейски мерки заради украинския земеделски внос

Днес министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия са провели онлайн среща

15:58 | 14.04.23 г. 4
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия са провели онлайн среща заради искането на шестте страни европейските власти да предприемат мерки заради вноса на земеделска продукция от Украйна.

Министрите на шестте страни настояват темата да бъде разгледана на предстоящия съвет по земеделие в Люксембург на 25 април, съобщава БТА.

Те ще искат и среща с еврокомисаря по търговските въпроси Валдис Домбровскис, който също да търси решение на проблемите.

„Европейската комисия е необходимо да разработи конкретни мерки в спешен порядък, осигуряването на финансова подкрепа е важно, но това не решава проблемите на земеделските производители“, коментирал е българският министър на земеделието Явор Гечев по време на срещата.

По думите му дисбалансът в шестте страни се усеща още повече заради по-ниските субсидии за сектора в сравнение със западните държави от Европейския съюз (ЕС).

„Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени”, коментира Гечев.

Той предупреждава, че страните навлизат в периода, който се приближава до новата жътва, а същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. „Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове”, коментира той.

Участниците в срещата заявиха, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата министърът на земеделието на Словакия каза, че в страната са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ааа ама хубаво им беше олиото на 5 лева бутилката, а сега какво, искат да ги лишат от ново Бентли всяка година, това хич не им харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Олигополия тип рыночной структуры несовершенной конкуренции, в которой доминирует крайне малое количество фирм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Олигопоолия (от др.-греч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 1 година
картелите трябва да се защитават, а на хората хляба да е скъп!... подкрепям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още