IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната в Украйна и промените в климата помагат на хибридната пшеница да навлезе в САЩ

Международният производител на семена Syngenta ще пусне догодина в САЩ нов вид пшеница, разработен посредством сложни техники за кръстосване

09:45 | 28.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въпреки това аржентинският стартъп Bioceres е получил различни нива на одобрение за устойчива на суша генетично модифицирана пшеница в Бразилия, Нигерия, Австралия и Нова Зеландия, залагайки на нарастващото приемане от потребителите, докато светът се бори да изхрани нарастващото население, изправено пред все по-тежки метеорологични условия.

Производството на хибридни пшенични семена все още е по-сложно и скъпо от конвенционалната пшеница. Това означава, че фермерите, които засаждат културата, трябва да видят значително подобрени реколти, за да оправдаят по-високите цени на семената, казаха производителите на семена.

Реколтите също трябва да се подобрят достатъчно, за да убедят фермерите да купуват нови хибридни семена всяка година, вместо да спасяват пшеницата от предишни реколти, както мнозина правят с конвенционалните семена, обясниха изследователите.

Американските фермери, които отглеждат хибридна пшеница през следващата година, ще се свържат директно със Syngenta Seeds, за да предоставят данни за реколтата, които компанията ще използва за подобряване на следващите хибриди, преди пълното търговско пускане през 2024 г. Фермерите ще получат отстъпка за семена, за да насърчат обратната връзка, казаха от Syngenta.

Syngenta прогнозира през 2015 г., че годишните ѝ продажби на хибридни пшенични семена потенциално могат да достигнат 3 милиарда долара до 2032 г. Компанията отказа да предостави актуализирана прогноза.

Френският отдел на Syngenta заяви, че се надява да пусне на пазара разнообразие от хибридна пшеница във Франция през 2025 г., след като първите хибриди там не успяха да постигнат целите за добив при опити през гореща и суха година. Компанията каза, че докато първите хибриди "съвпадат с най-добрите резултати на пазара, ние трябва да отидем отвъд това."

Прогнозите са световните запаси от пшеница да се свият до едва 98-дневни запаси до края на пазарната 2022/2023 г., най-ниските от осем години, според данни на правителството на САЩ.

Германската BASF планира да пусне хибридни пшенични семена, известни като Ideltis, в Европа, САЩ и Канада през втората половина на десетилетието, каза Петер Екес, президент на изследванията и развитието на компанията.

Междувременно Bayer сподели, че неговата хибридна пшеница също ще бъде пусната на пазара "до по-късната част на това десетилетие" и че е видял увеличение на добива от около 15 процента или повече при опити. Компанията засили развойната дейност през последните три години, коментира Франк Терхорст, ръководител на стратегията и устойчивостта на Bayer.

"Хибридната пшеница е мечта на разработчиците на семена от 50-те години на миналия век и всички работят върху това", сподели Клод Табел, бивш президент на френската асоциация на производителите на семена UFS.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 28.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Само за протокола: хибридите са на пазара от години. Не само при растенията, при животните също. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още