IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Евролаб" няма да се върне на границата, увери земеделският министър

В момента контролът е само на държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните

12:00 | 06.12.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Евролаб" няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен контрол, докато начело на Министерство на земеделието е Явор Гечев. Това обещание даде самият той, коментирайки по Нова телевизия отстраняването на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов и обвиненията за извършени нарушения от институцията.

"Докато аз съм служебен министър, няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента работи само държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните - както по отношение на пробите, които се взимат на границата, така и по товаро-разтоварната дейност, и по контрола, който се извършва в лаборатория. И това няма да се промени", подчерта той. 

Министърът е категоричен, че информацията, която се изнася в публичното пространство, по-скоро е за помещенията, които използва „Евролаб” на границата. По думите на Гечев те нямат нищо общо с осъществяването на самия граничен контрол. „Изземането на съответните помещения е в правомощията на областния управител”, подчерта Гечев, допълвайки, че за това се водят редица съдебни дела.

Не е имало контрол от БАБХ на "Капитан Андреево", коментира по темата и Крум Неделков, заместник-министър на земеделието по повод рокадите в Агенцията.

По думите му бариерата на границата е била вдигната и така у нас и в Европа са влизали пратки, без да бъдат контролирани от Българската агенция по безопасност на храните. Не е имало контрол по времето на бившия шеф на агенцията Христо Даскалов, каза по БНТ заместник-министърът. 

Той подчерта, че в момента частната лаборатория на "Капитан Андреево" не изпълнява абсолютни никакви функции, всичко се изпълнява от служители на Агенцията по храните. 

Крум Неделков поясни, че служебното правителство е заварило хаос и безпорядък на "Капитан Андреево". "Трябваше да се е действало с ясен план, да регулираме трафика и да организираме контрола, в момента централната лаборатория има по-голям капацитет", допълни Крум Неделков. 

Христо Вълчанов вчера беше освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните със заповед на министър-председателя Гълъб Донев.

Това стана след като от „Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС, свързан с предполагаемо престъпно бездействие от Вълчанов по повод дейността на пункта „Капитан Андреево". Депутатът и бивш директор на агенцията Христо Даскалов повтори свои твърдения, че наследникът му Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за началото на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и фирма „Евролаб 2011".

Припомняме, че Христо Вълчанов изпълняваше длъжността директор на БАБХ и към края на 2021 г. Именно той даде ход на процедурата за отдаване под наем на имоти публична държавна собственост на „Капитан Андреево“. През декември 2021 г. „Евролаб 2011“ пое контрол над съществена част от сградите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още