При равновесие на пазара на енергийни ресурси, ще настъпи и спокойствие на пазара на храни. Това коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година, отбеляза той. И допълни, че мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково.
След отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено на пресни зеленчуци. През юни се очаква стабилизиране на цените. Може би няма да се отчете тенденция надолу в цените, но няма и да растат, уточни Иванов.
Той допълни, че към 19 май цените на едро намаляват при доматите, ягодите, краставиците. При млечните продукти има устойчив ръст. "Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза", посочи Иванов.
Цената на свинското месо се задържа през последната година, но цените устойчиво растат при пилешкото месо. „Това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление“, каза още Иванов.
Като добра тенденция Владимир Иванов открои предпочитанията към българската продукция и прогнозира, че през летните месеци "българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци".
Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби, но няма да свали цените, смята Иванов. Той очаква тези равнища на цената на хляба да са за доста дълъг период.