IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

Изключение са на няколко общини в четири области на страната

10:40 | 20.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), за цялата територия на България с изключение на няколко общини в четирите области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна.

Промяната е в сила от 19 март 2022 г., съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Разхлабването на режима е възможно заради ефективността на мерките за контрол на болестта АЧС при домашни свине в България.

В ограничителни зони остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик – общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив – общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна – общините Бяла и Долни Чифлик.

Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека, допълват от агенцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
а ,ама Путин и с чумата по нашите прасета се пребори ,е много бързо бе демократковци, сменихте курса ,за няма и месец То и държания резерв ще ни го преместите по на запад ,така да е на по сигурно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още