IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът изглежда изостави климатичните амбиции за столетието

Агенция на ООН отбелязва, че са нужни повече действия, а през 2024 г. само Мадагаскар си е поставил по-амбициозни задачи за климата

19:00 | 24.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заради липсата на действия в последните три години целта да не бъде допуснато повишаване на глобалната температура с повече от 1,5°С спрямо прединдустриалните нива до края на столетието (Парижкото споразумение от 2015 г.) скоро ще бъде непостижима, предупреждава доклад на Програмата за околна среда на ООН (UNEP), цитиран от Bloomberg. Според изчисленията на агенцията, ако ситуацията се запази както досега, то глобалните температури ще се повишат с 3,1°С до края на века.

Ако поне бъдат изпълнени заявките, направени досега, повишението ще бъде със средно 2,6°С. Това е повече и от обновената цел от не повече от 2°С, която ООН отчете като по-реалистична, а учените отчетоха, че ще доведе до поносими климатични промени.

Това означава, че светът се нуждае от още амбициозни действия, за да бъдат избегнати най-тежките ефекти от климатичните промени.  В какви размери е неглижирането може да говори, че през 2024 година единствено Мадагаскар е направил преглед на политиките си и е предприел нови, по-амбициозни мерки за справяне с кризата.

Към момента светът не върви към намаляване на въглеродните емисии и държавите по света не се отзовават на призивите, направени по време на климатичните конференции COP в последните три години, отчитат от UNEP.

Нужна е глобална мобилизация, за да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение. За да се случи това до края на 2030 година емисиите трябва да намалеят с 42% спрямо нивата през 2019 година, а до 2035 година - с 57%, сочат още данните на агенцията.  Това ще зависи основно от усилията, които полагат страните от Г-20, а седем от тях, включително Китай и Индия, все още не са достигнали пика на своите емисии.

Очакванията са, че когато го преминат, емисиите могат да намелят много бързо.

Докладът отбелязва и някои позитивни сигнали, като например ръста на чистите технологии през тази година. Освен това най-големият замърсител в света Китай отчита намаляване на емисиите с 1% през второто тримесечие на 2024 година и ако тенденцията се задържи може да се окаже, че Пекин вече е достигнал своя пик през 2023 година.

Тези прогнози стават публични дни преди началото на климатичната конференция COP 29, която ще се проведе в азербайджанската столица Баку.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още