IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС инвестира 4,8 млрд. евро от търговията с емисии в иновативни проекти

През 2022 година средства по Фонда за иновации получи и български проект за улавяне и съхранение на въглеродни емисии

22:27 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) отпуска 4,8 млрд. евро от приходите от търговията с въглеродни емисии в иновативни зелени проекти, съобщават от Брюксел. Грантове от Фонда за иновации на ЕС ще получат 85 проекта от 18 държави, сред които за първи път от Естония и Словакия.

За първи път финансиране получават проекти за декарбонизацията на въздушния транспорт и корабоплаването. Избрани са шест проекта, които ще си поделят общо малко над 200 млн. евро. Те са свързани основно с електрификация и използване на устойчиви биогорива.

Като цяло проектите покриват широк кръг от сектори - енергийно интензивната индустрия, възобновяеми енергийни източници, въглеродно неутрална мобилност (вкл. корабоплаване, авиация и сухопътен транспорт), както и насочени към сградите, посочват още от Европейската комисия (ЕК). Те трябва да бъдат финализирани до 2030 година, а обединени ще допринесат за намаляване на емисиите въглероден диоксид с 476 млн. тона в  първите 10 години от своята работа.

19 от избраните проекти са насочени към големи индустриални предприятия и те ще получат 2,28 млрд. евро под формата на грантове. Средствата ще си поделят две рафинерии, три проекта за производството на водород, химически предприятия, както и  производители на стомана.

25 проекта от сферата на чистите технологии ще си поделят 1,6 млрд. евро.  Основно те са насочени към изграждане на електролизи (за производството на водород), производство на оборудване за зелени централи, включително фотоволтаични панели и вятърни турбини, както и свързани с батерии и тяхното рециклиране.

Безвъзмездно финансиране получават и 17 пилотни проекта, които са насочени към добиване на енергия от океана, съхранение на енергия, вятърна енергия и т.н. За тях са отделени 440 млн. евро.

Проекти, финансирани от Иновационния фонд на ЕС, вече има в 26 държави от общността. В България средства в размер на 190 млн. евро в предишните покани за кандидатстване получи проект на "Девня Цимент" и Petroceltic, свързан с улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Досега по тази схема са разпределени 12 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още