IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка е изгубила следите на поне 24 млрд. долара за зелени проекти

Основният проблем е, че институцията отчита своето климатично финансиране в момента на одобрение на проекта, а не при завършването му

17:39 | 23.10.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представете си, ако човечеството реши, че няма достатъчно увеселителни паркове. Всички страни по света обявяват, че ще финансират нови такива по цялата планета. Банкерите се удивляват на макети на бъдещи паркове и дават комично големи чекове на предприемачите. Това не е достатъчно, за да се сложи край на глобалната криза с увеселителните паркове, но те все пак печелят признания и одобрение на акционерите за това, че изпълняват своята роля в каузата, пише Bloomberg.

Но след това, години по-късно, откриваме, че част от тези заеми изобщо не са били изразходвани за увеселителни паркове, а за фабрики за близалки и моторни лодки.

След като знаем това, как може някой отново да се довери на финансирането на увеселителните паркове?

Тази аналогия може да е трудно смилаема, но тя описва проблем с текущото състояние на глобалното финансиране на зелените проекти. Световната банка е най-големият в света публичен източник на финансиране на зелени проекти. Но нейното счетоводство губи представа как парите, предназначени за климата, дават осезаеми резултати, става ясно от нов доклад на организацията с нестопанска цел Oxfam.

Докладът предполага, че действителните разходи за климатични проекти се различават от осчетоводените суми – от 26% до 43% - между 2017 г. и 2023 г., което е довело до счетоводна разлика от 24 до 41 млрд. долара.

За да поставим тези числа в контекст, 41 млрд. долара биха били почти достатъчни, за да покрият цяла година финансиране от Световната банка. Институцията казва, че е предоставила около 43 млрд. долара през фискалната 2024 г., която приключи на 30 юни. Това е 44% от общото финансиране на многонационалната банка за развитие през фискалната година. А 41 млрд. долара биха допринесли значително към ангажимента на стойност 100 млрд. долара, поет от най-богатите страни в света за инвестиране всяка година в климатичните цели в рамките на по-бедните държави.

Какво може да се обърка тук? Според Oxfam основният проблем е, че Световната банка отчита своето климатично финансиране в момента на одобрение на проекта, а не в момента на завършване на проекта. Данните за какво действително се изразходват средствата са непоследователни.

„Това е все едно да помолите вашия лекар да оцени диетата ви само като погледне списъка ви с хранителни стоки, без изобщо да проверява какво всъщност се озовава в хладилника ви“, коментира Кейт Доналд, ръководител на офиса на Oxfam International във Вашингтон.

Това е важно поради куп причини. От една страна, Световната банка се финансира частично от парите на данъкоплатците от съответните страни участници, най-голямата от които е САЩ. Би било добре да знаете как точно се харчат парите ви, които банката дава назаем. Като най-голямата многонационалната банка за развитие Световната банка също определя стандартите за своите партньори.

Нещо повече, въпреки че страните членки на банката са се ангажирали да финансират борбата срещу изменението на климата, всъщност извличането на пари от тях е труден процес. Отнема години, за да се изпълнят поетите ангажименти за климатично финансиране от 100 млрд. долара, най-голямата част от които се осигуряват от такъв тип банки.

Дори това е крайно недостатъчно в сравнение с трилионите долари, за които повечето анализатори са съгласни, че са необходими за адаптиране и глобален преход към чиста енергия. Ясните данни за това какво всъщност се харчи за такива проекти биха помогнали на богатите икономики да бъдат държани отговорни за оценка на реално поетия от тях ангажимент.

Твърде голяма част от финансирането на битката с климатичните промени в крайна сметка се изразходва по съмнителни начини, посочва Bloomberg. Магазини за сладолед, хотели, филми и въглищни централи са сред многото проекти, които са били създадени с пари, първоначално наречени „климатично финансиране“, установява скорошно разследване на Ройтерс. 116-те милиарда долара, които развитите страни твърдят, че са осигурили през 2022 г., може да са надценени с до 88 млрд. долара, допуска Oxfam. Това са много пари.

В коментар относно доклада на Oxfam Световната банка защити данните за предоставеното финансиране, които са стандартизирани за всички многонационални банки за развитие . Но също така се съгласи, че трябва да се обърне повече внимание на развитието на подкрепените проекти.

„Уверени сме в съвместната методология на многонационалните банки за развитие, която се прилага стриктно и ни предоставя годишните общи суми за климатично финансиране“, казва представител на Световната банка. „Признаваме необходимостта не само да се съсредоточим върху вложенията в долари, но и най-вече върху резултатите – например до каква степен намаляваме уязвимостта на хората и общностите спрямо климата. Това е процес, който също управляваме заедно с другите многонационални банки за развитие. Също така ценим нашите текущи ангажименти с Oxfam и други групи на гражданското общество относно нашата работа в областта на климата и за това да ни подтикват да публикуваме по-ясни данни и да бъдем по-прозрачни“.

Последното изречение вероятно се отнася до предишни критики на Oxfam към счетоводството на Световната банка. През 2022 г. тя каза, че не може да провери около 40% от това, което банката твърди, че е предоставила във финансирането на климата през 2020 г.

Време е да се затворят тези огромни пропуски. Oxfam препоръчва на Световната банка да предлага подробни счетоводни данни за проекти както преди започването им, така и след приключването им, като всеки доклад използва стандартизирани мерки и е включен в публична база данни с възможност за преглед и изтегляне.

Битката за ограничаване на глобалното затопляне твърде често е белязана от големи обещания и разочароващи резултати. Финансирането на климатичните цели е ярък пример, както като количество, така и като качество. Всеки един подобен момент прави дългосрочните икономически разходи от изменението на климата експоненциално по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 8
гъбко
преди 2 дни
До: khao Еее пък ти! Тва е най-образованото фабрикантско чедо. Интелект веднъж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
corner
преди 2 дни
Световната Банка не трябва да ги отчита и търси , защото това са дадени пари на вятъра .Отделно не трябва да се убива ентусиазмът на развитите страни да инвестират там .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 ти кви ли не глууупости си писал, ако си мислиш че някой си прави труда да запомни какво мечтае една пропаднала копейка, жестоко се лъжеш, лапащ...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 дни
От #1: Вече няколко пъти писах, че цялата зелена тупурдия един ден ще бъде сочена като най-голямата престъпна схема в човешката история, организирана на най-високо ниво от световния елит. Знаят се поименно и структурите и лицата, замислили е реализиращи тази глобална финансова измама под политически чадър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 дни
*Според Oxfam основният проблем е, че Световната банка отчита своето климатично финансиране в момента на одобрение на проекта, а не в момента на завършване на проекта. Данните за какво действително се изразходват средствата са непоследователни.* - Да, това е, защото ръководството и персонала на СБ го събират с капани из горите в Аляска, а не по стриктни критерии за пригодност и вярност към идеите на институцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още