IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция планира над 100 млрд. долара инвестиции във ВЕИ до 2035 г.

Страната има амбицията да учетвори капацитета на зелените централи за 10 години

11:28 | 22.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция планира увеличаване на производствения капацитет на вятърните и соларните електроцентрали до 120 гигавата, става ясно от коментар на енергийния министър Алпарслан Байрактар, цитиран от Ройтерс. За целта ще са нужни инвестиции в размер на 108 млрд. долара - публични и частни средства, допълва той. 28 млрд. долара от тях ще са насочени към модернизация на електроенергийната мрежа и изграждане на трансформатори.

До седмица ще бъде обявен и първият търг за разпределяне на капацитет от 2000 мегавата за производството на зелена енергия, каза министърът по време на представяне на пътната карта на Турция за развитието на сектора. Чрез него държавата ще сключи договор за покупката на зелена енергия при фиксирани цени с надеждата това да насърчи инвестициите.

Плановете на Анкара са учетворяване на капацитета за производството на зелена енергия до 2035 година. За целта ще бъдат направени и промени в регулациите за инвестиции в зелени мощности, за да бъде насърчен да участва и часният сектор.

Развитието на зеления сектор в южната ни съседка започна през 2005 година и за тези години в страната са изградени централи с капацитет от 30 гигавата - соларни, вятърни и геотермални. Турция има известни запаси от природен газ и петрол, но са недостатъчни, за да покрият потреблението. Правителството се обърна към зелената енергия преди 18 години в опит да намали сметките за внос на енергоресурси, пише още Ройтерс.

По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) зелената енергия има дял от почти 12% от енергийния микс на Турция. Водните централи пък добавят още 3,5%. Въглищата (основно местен добив) и природният газ държат по 26% от микса, а останалата енергия се осигурява от петрол.

Турция е последната морска дестинация за руския петрол в Черно море.

През 2023 година Турция е нетен вносител на енергия, сочи още статистиката на МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 3 дни
Некой копейкопоклонник да изреве нещо за ядрени централи? Нет? Що ве?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още