IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът се насочва към повишаване на глобалните температури с 2,4°С до края на столетието

Въглеродните емисии достигат пик през последните години и ще продължат да растат, без изглед за рязко намаление

16:07 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалните температури до края на столетието ще бъдат с 2,4°С по-високи, което е сериозно разминаване с целите на Парижкото споразумение (и първоначалните от не повече от 1,5°С, и обновените до 2°С). Това отбелязва Международната агенция за енергетика (МАЕ) в своите годишни прогнози за развитието на енергийния сектор.

Анализите показват, че въглеродните емисии достигат пик през последните години и ще продължат да растат, без изглед за рязко намаление. Това е и причината за очакванията, че целите за климата няма да бъдат достигнати.

В базовия сценарий за развитие на енергийната система през следващите години от МАЕ очакват ръст на зелената енергия - възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), заедно с ядрените мощности ще осигуряват към половината от потреблението преди 2030 година. Бумът в сектора притиска развитието на въглищните централи.

МАЕ прогнозира ръст на търсенето на петрол и природен газ през втората половина на това десетилетие, съпроводено и от ускоряването на зелената енергия. Това ще създаде излишъци, предполагащи натиск върху цените и увеличаване на конкуренцията между доставчиците.

Инвестициите във ВЕИ годишно ще бъдат към 2 трлн. долара, или два пъти повече спрямо тези в петрол, газ и въглища, което ще позволи увеличаването на капацитета на зелените централи до 10 хил. гигавата към 2030 година, спрямо 4,25 хил. гигавата сега.

Това е недостатъчно за покриване на ангажмента от COP28, тоест утрояване на ВЕИ, но пък е напълно достатъчно да блокира ръста на въглищните мощности.

Агенцията отчита бум в зелените мощности, но и неравномерно развитие на отделните технологии. Например след рекордното търсене, сега термопомпите изглеждат напълно забравени през първата половина на годината в Европа.

Расте и нуждата от електроенергия - например от центровете за данни, които в момента са 11 хил. и често са разположени в едни и същи региони. Но тези центрове ще се окажат относително малък потребител на енергия, ако горещите вълни се окажат повече от предвидените в базовия сценарий за развитие на енергетиката. Това, заедно с увеличаването на доходоте на населението, ще допринесе с допълнителни 1200 тераватчаса към търсенето на електроенергия в световен мащаб до 2035 г., необходими за охлаждане на домовете. Това е повече от потреблението на енергия в Близкия изток в момента.

Китай скоро няма да е фактор на петролните пазари

Търсенето на  петрол в Китай е основен фактор за движението на цената на петрола. Но скоро това ще се промени, защото електрификацията ще навлиза все повече в страната. Електромобилите навлизат скоростно в страната и още през тази година ще бъдат 50% от всички автомобили. В базовия сценарий на МАЕ за енергийната система този процент на електрическа мобилност в световен мащаб ще бъде постигнат най-рано през 2030 година.

Като цяло електромобилите ще "изядат" към 6 млн. барела петрол на ден от търсенето в световен мащаб. Ако навлизането на електромобилите е по-бавно от очакваното в базовия сценарий, то те ще бъдат 40% от всички автомобили към 2030 година и тогава отражението върху търсенето на петрол ще бъде 1,2 млн. барела на ден надолу.

Очаква се увеличаване с 50% на капацитета за износ на втечнен газ, но в същото време цените не са достатъчно привлекателни за развиващите се икономики. Европа и Китай имат капацитета за абсорбиране на допълнителни количества природен газ, но пък пазарът им под натиска на инвестициите, които правят в зелена енергия. Като цяло очакванията са, че основните играчи на пазара за втечнен газ ще бъдат САЩ и Катар, а световното търсене ще се повишава с 2,5% годишно до 2035 година.

В базовият сценарий на МАЕ не се предвижда мащабно споразумение между Китай и Русия до 2030 година. Такова би променило потоците на втечнения газ в световен мащаб, но явно анализаторите го смятат за по-малко вероятно.

От МАЕ отбелязват още в своя анализ конфликта в Близкия изток и продължаващата война в Украйна, които остават заплаха за енергийната сигурност. Някои от негативните ефекти, които бяха регистрирани през 2023 година и доведоха до рекордни цени на енергоресурсите, вече започват да отслабват, но все още има натиск върху пазарите.

Тези конфликти показват колко бързо зависимостта може да се превърне в уязвимост, колко важна е енергийната сигурност, но също така и как зелената енергия и енергийната ефективност могат да ограничат тези рискове, отчитат още от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още