IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови правила за ESG могат да докарат големи главоболия за инвестиционните фондове

Регулаторът на европейските фондови пазари анализира нужни ли са разяснения за критериите

13:55 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 21 ноември в сила влизат нови правила на Европейския орган за пазари и ценни книжа (ESMA) за инвестициите на фондове, определящи себе си като "зелени", "устойчиви" или "екологични". От следващия месец те няма да могат да инвестират в проекти, свързани с газ, петрол или въглища, пише Ройтерс.

Агенцията цитира данни на Clarity AI, според които 55% от инвестиционните фондове, които попадат в обсега на новите правила, имат поне една инвестиция, която нарушава новите правила. Анализатори се опасяват, че те ще затруднят усилията за декарбонизация, включително и за енергийни компании, които искат да инвестират в зелени проекти, за да намалят емисиите.

Инвестиционни банкери, цитирани от Ройтерс, пък коментират, че новите правила могат да окажат негативно въздействие върху пазара за зелени облигации и че нарушават други регламенти на ЕС.

"Нашето основно притеснение не е толкова въздействието върху дадена компания или фонд, а сигналът към емитентите на зелени облигации и инвеститорите, че регулаторите могат да нарушат пазара с нови правила“, каза Аньйес Гурк, ръководител на отдела за устойчиви капиталови пазари на BNP Paribas.

Компаниите от енергийния сектор са свързани с около 20% от емитираните зелени облигации, чиято стойност надхвърля 70 млрд. долара годишно. Изключването им от списъка на фондовете, определящи се като зелени, означава повишаване на разходите за набиране на капитал, отказ от проекти и забавяне на енергийния преход.

От ESMA отказват да коментират критиките, но признават, че разглеждат специфични въпроси и преценяват дали има нужда от насоки как да бъда прилагани новите правила от фондовете, които прилагат принципите на ESG (екологични, социални и управленски) критерии за инвестиции. Според медийни публикации от миналата седмица анализите са насочени именно към прилагането на правилата при зелените облигации.

Подкрепящите зелените облигации смятат, че те наистина насърчават бизнеса да инвестира в екологични схеми и проекти. Критиците им обаче отчитат, че те имат много малък принос за промяна на бизнесмоделите и намаляването на замърсяването.

ESG ще бъдат част от темите на ежегодния финансов форум на Investor.bg IFF, който ще се проведе на 21 ноември в "Интер Експо Център" в София. Повече можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още