IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Гълъбово планира изграждането на ТЕЦ в защитени зони

Екологични организации обжалват решението на РИОСВ - Стара Загора да не прави ОВОС на проекта

13:40 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Грийнпийс" и екологични организации обжалват решение на Регионалната инспекция за околна среда и води в Стара Загора да не направи ОВОС на инвестиционно намерение на община Гълъбово за изграждане на топлоцентрала, в която да се горят твърди битови отпадъци (RDF) в защитена по Натура - 2000 зона, става ясно от съобщение на организацията.

Според еколозите общината е поискала смяна на предназначение на земи около р. Овчарица и в близос т до яз. "Розов кладенец" , р. Съзлийка и с. Любеново, които също са защитени зони. В документацията до РИОСВ - Стара Загора не е споменато, че ще бъде изграден нов ТЕЦ, който да гори твърди отпадъци, съответно и институцията е преценила, че няма нужда да бъде правен нов анализ на фона на работещите въглищни топлоцентрали в региона.

Но "Грийнпийс" посочва, че в законодателството е предвидена задължителна екологична оценка за промени в предназначението на земи, които попадат в защитени зони и по тази причина и обжалва и решението.

В плановете на община Гълъбово са да бъде изградена топлоцентрала с капацитет от 80 мегавата. Еколозите от "За Земята", които също обжалват решението, коментирата ,че в Гълъбово не може да бъде генериран толкова отпадък, че да покрие нуждите на новата централа. Според организациите с проекта се прикриват намеренията да бъде изграден инсенератор за отпадъци в града и се опасяват от допълнително влошаване на качеството на въздуха в региона.

Изгарянето на отпадъците създава редица предизвикателства за околната среда, свързани със съхранението, съдържанието на отпадъците, емисиите при изгарянето им и съхранението на пепелта, посочват още от "Грийнпийс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още