IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай и Индия - новите лидери на зелената трансформация

В периода 2024-2030 г. ще бъдат инсталирани енергийни мощности с капацитет от 5,5 теравата, сочи анализ на МАЕ

14:41 | 09.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години секторът на възобновяемата енергия се развива бързо, основно благодарение на изграждането на нови соларни мощности. Очакванията са, че до края на това десетилетие зелените източници ще доставят около половината от потребяваната електроенергия в световен мащаб, пише в своя последен обзор за ситуацията в сектора Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Според анализите между 2024 г. и 2030 г. ще бъдат добавени нови ВЕИ мощности с капацитет 5,5 теравата, което значи три пъти по-бърз растеж спрямо 2017-2023 година. Но това няма да е достатъчно, за да бъде постигната целта за утрояване на зеления капацитет между 2022 г. и 2030 г., която беше одобрена на климатичната среща COP28, провела се в Дубай. Според оценката на МАЕ увеличението ще бъде в рамките на 2,7 пъти.

На база на сегашното развитие на пазара и политиките на правителствата 60% от новите инсталации ще бъдат в Китай. Това означава, че около половината от зелените централи в света ще бъдат в Поднебесната империя.

Другият неочакван лидер на пазара е Индия - ако Китай е страната, която добавя най-много нови зелени мощности, в Индия ръстът на сектора е най-бърз сред големите икономики в световен мащаб, пише още МАЕ.

Соларните панели са водещата технология и вероятно това ще се запази и през следващите години до 2030 година. Причината са не само големите паркове, но и все повечето фотоволтаици на покривите на сградите. МАЕ очаква и възстановяване на вятърната енергетика - соларните панели и вятърните турбини са едни от най-евтините опции за нови енергийни мощности за почти всяка държава по света, и то не само заради зелените цели и енергийния преход, допълват анализаторите от организацията.

Според тях, ако тенденциите на пазара се запазят, 80% от капацитета за производство на зелена енергия ще бъде съсредоточен в 70 държави. Повечето от тях ще надминат заявените планове за използване на ВЕИ до 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още